Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε τις γαλλικές μετοχές και τα ομόλογα στα τάρταρα τη Δευτέρα και έριξε το ευρώ σε χαμηλό ενός μήνα, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν το ενδεχόμενο μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης.

Ο δείκτης μετοχών CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 2,4%, με τις μετοχές των κορυφαίων γαλλικών τραπεζών να χάνουν έως και 9%, ενώ το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση 10ετών γαλλικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να αισθανθούν περισσότερη ζέστη τις επόμενες εβδομάδες ενόψει των εκλογών, οι οποίες θα γίνουν σε δύο γύρους αρχής γενομένης από τις 30 Ιουνίου. Το αποτέλεσμά τους θα μπορούσε κάλλιστα να επηρεάσει την ικανότητα του Μακρόν να προωθήσει τη νομοθεσία, ενέχει τον κίνδυνο να αυξήσει το βάρος του χρέους της Γαλλίας και θα μπορούσε τελικά να φέρει ακόμη και την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λε Πεν στο προεδρικό αξίωμα.

«Το θάρρος του [Μακρόν] είναι αναμφισβήτητο, θα του το αναγνωρίζαμε αυτό, αλλά μοιάζει σαν να διπλασιάζει ένα στοίχημα μετά από μια κακή επίδοση», δήλωσε ο Στέφαν Κουπμαν, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών της Rabobank. «Οι επενδυτές δεν συμμερίζονται τη διάθεση του Μακρόν για ρίσκο».

Οι γαλλικές απώλειες επεκτάθηκαν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ρίχνοντας το ευρώ έως και 0,5% χαμηλότερα στα 1,0748 δολάρια, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,9%.

Διαβάστε ακόμη

Tριγμοί στα χρηματιστήρια: Πώς επηρεάζει τις μετοχές ανά κλάδο η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι και γιατί δεν ψήφισαν ΝΔ και η συζήτηση για ανασχηματισμό

JOBmatch: Ξεπέρασαν τις 12.000 οι εγγραφές – Ολοκληρώθηκαν 5.297 συνεντεύξεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ