Οι γερμανικές επιχειρήσεις σκέφτονται δύο φορές να προσλάβουν προσωπικό εν μέσω ενός όλο και πιο αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ifo.

Συγκεκριμένα, ένας δείκτης που μετρά την προθυμία των επιχειρήσεων να προσλάβουν υπαλλήλους έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021 τον Σεπτέμβριο. Πολλοί στον τομέα της μεταποίησης, των κατασκευών και του εμπορίου σχεδιάζουν να αρκεστούν σε λιγότερους εργαζομένους. Ο τομέας των υπηρεσιών χάνει επίσης την πρόσβασή του στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «η ισχυρή επέκταση της απασχόλησης που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει», δήλωσε ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής ερευνών στο Ifo. «Λόγω της έλλειψης παραγγελιών, οι εταιρείες είναι μάλλον επιφυλακτικές όσον αφορά την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας».

Η οικονομία της Γερμανίας αντιμετωπίζει δυσκολίες μετά τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και κλόνισε την ισχυρή μεταποιητική βιομηχανία της. Η παραγωγή θα συρρικνωθεί πιθανότατα αυτό το τρίμηνο, έπειτα από μια περίοδο στασιμότητας και χειμερινής ύφεσης.

Παρά τα προβλήματα, η ανεργία αυξήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους και παραμένει πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η ανεργία θα μπορούσε, ωστόσο, να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι να ανακάμψει η οικονομία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η παραγωγή θα αυξηθεί μόλις κατά 0,6% το 2024, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,3% φέτος.

«Η προθυμία των εταιρειών να προσλάβουν νέο προσωπικό θα αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα και πάλι μόλις η οικονομία ανακάμψει», δήλωσε ο Wohlrabe. «Μεσοπρόθεσμα, η δημογραφική αλλαγή θα στερήσει από την αγορά εργασίας όλο και περισσότερους εργαζόμενους».

Διαβάστε ακόμη

Γκριμάλντι στο newmoney: Αυτά είναι τα σχέδιά μου για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου

Χόλτσμαν: Τα «σοκ» θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ΕΚΤ να αυξήσει ξανά τα επιτόκια

Στοχοθεσία στο Δημόσιο: Πώς θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ