Φρένο στα κρίσιμα εξαρτήματα εταιρειών Huawei Technologies Co. και ZTE Corp. από το βασικό δίκτυο 5G θέλει να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.

Εξετάζονται διάφορα χρονικά πλαίσια για την απαγόρευση, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης το 2026, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις δεν είναι δημόσιες.

Το υπουργείο επανεξετάζει κατά πόσο τα γερμανικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας βασίζονται σε κινεζική τεχνολογία για κρίσιμες υποδομές, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους να μειώσουν την εξάρτηση από τον εν λόγω εξοπλισμό εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επανεξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί και οι συζητήσεις με άλλα υπουργεία που εμπλέκονται στην απόφαση συνεχίζονται, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Το DPA μετέδωσε πρώτο τη θέση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Huawei δήλωσε ότι ο έλεγχος φαίνεται να κάνει διακρίσεις και δεν βασίζεται σε τεχνικές εκτιμήσεις. Εάν η Γερμανία πολιτικοποιήσει την απόφαση, αυτό θα επιβραδύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και θα αυξήσει το κόστος για τους καταναλωτές, σύμφωνα με δήλωση της Huawei.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζουν όλο και περισσότερο στους κινδύνους για την ασφάλεια που εγκυμονούν οι κινεζικές εταιρείες. Οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να επεκτείνει τις μερικές κυρώσεις κατά της Huawei, αφού η εταιρεία κυκλοφόρησε ένα προκαταβολικό τηλέφωνο που φαινόταν να χρησιμοποιεί κάποια αμερικανική τεχνολογία.

Η Γερμανία ήταν πιο απρόθυμη να εφαρμόσει απαγόρευση σε κινεζικά εξαρτήματα σε σχέση με ορισμένους από τους συμμάχους της. Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε στη Huawei να εισέλθει σε ασύρματα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G το 2020 και περιόρισε την παρουσία της στα σταθερά δίκτυα, επικαλούμενο ανησυχίες για την αλυσίδα εφοδιασμού, αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία.

Η Γερμανία επέλεξε να επιτρέψει εξαρτήματα από τη Huawei όταν εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom AG, κατασκεύαζαν δίκτυα 5G. Ωστόσο, το Βερολίνο υιοθέτησε έκτοτε μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα και προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή του από μεμονωμένες χώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη

M. Ρήγας στο East Med Gas Forum: Από τους Big Oil, στους Big Carbon

Aπεργία αύριο για το εργασιακό νομοσχέδιο – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Ίρις Εκτυπώσεις: Νέο σφυρί τον Νοέμβριο με την τιμή στα 8,4 εκατ. ευρώ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ