O Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ θα προεδρεύσει της επικείμενης συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP28 η οποία θα λάβει χώρα στο Ντουμπάι.

Είναι, παράλληλα, επικεφαλής της Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), ενώ τόνισε πρόσφατα πως «πρέπει να αλλάξουμε πορεία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», επαναλαμβάνοντας το γνωστό -πια- σλόγκαν της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων για την επίτευξη των στόχων net-zero.

Η τεχνολογία δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί εδώ και καιρό την προτιμούμενη λύση της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει και το Bloomberg, οι επενδύσεις των Big Oil έχουν καθυστερήσει και ως επί το πλείστον είχαν στόχο την παραγωγή περισσότερων ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αν ο πλανήτης θέλει να επιτύχει το net zero μέχρι το 2050, θα χρειαστεί 30 φορές περισσότερη δέσμευση άνθρακα μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Σημειωτέον πως το 2022, η τεχνολογία αυτή δέσμευσε μόλις το 0,1% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων.

Η απογοητευτική ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα είναι παγκόσμια. Μεγάλα και ακριβά πρότζεκτ από την Αυστραλία μέχρι τη Βόρεια Αμερική δεν κατάφεραν, όμως, να ανταποκριθούν στις ελπιδοφόρες προσδοκίες αυτές.

Έρευνα του Bloomberg Green αποκάλυψε πως το Century, μία μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στο Τέξας η οποία κατασκευάστηκε από την Occidental Petroleum Corp δεν λειτούργησε ποτέ σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 1/3 της ικανότητάς της. Το θέμα δεν ήταν η τεχνολογία αλλά τα οικονομικά. Η λειτουργία του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τιμές φυσικού αερίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν οι τιμές των εμπορευμάτων κατέρρευσαν η Occidental προχώρησε σε πώλησή του.

Στην έρευνα του Bloomberg, «Reality Check of Carbon Capture», υποδεικνύεται πως ο τρόπος της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί τον κύριο παράγοντα του ντιμπέιτ για την βιωσιμότητά του. Εάν οι εγκαταστάσεις δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα κατασκευάζονται έτσι ώστε οι πετρελαϊκές να μπορούν να «καλύπτουν» την επαναλειτουργία των παλαιών κοιτασμάτων πετρελαίου, η όλη προσπάθεια είναι αυτοαναιρούμενη όσον αφορά την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Κύμα καταγγελιών για φοροδιαφυγή – «Καρφώνουν» ακόμη και όσα βλέπουν στα social media!

Πώς ένα παλιό πέτρινο κτίσμα στον Ταΰγετο μεταμορφώθηκε σε μια υπέροχη κατοικία 88 τ.μ.

Job Ready by DYPA: «Εγκαίνια» για τη νέα σειρά εκδηλώσεων συμβουλευτικών υπηρεσιών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ