Ενώ το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου μπορεί να είναι καλή είδηση για τους επενδυτές, είναι απίθανο να ανακόψει δεκαετίες μείωσης του μεριδίου αγοράς και στασιμότητας της παραγωγής.
Οι μετοχές της United States Steel Corp. και της Cleveland-Cliffs Inc. σημείωσαν άλμα τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, αφού ο Τραμπ σηματοδότησε την επιστροφή στο εγχειρίδιο προστατευτισμού που χρησιμοποίησε στην πρώτη του θητεία. Εάν το παρελθόν αποτελεί κάποια ένδειξη, ο αμερικανικός τομέας χάλυβα είναι έτοιμος για έναν ακόμη γύρο επενδύσεων, αντικαθιστώντας την δυναμικότητα των παλιών υψικαμίνων με πιο αποδοτικές ηλεκτρικές. Αλλά από τότε που επιβλήθηκαν δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα κατά την πρώτη θητεία του προέδρου, το 2018, η παραγωγή εξακολουθεί να μειώνεται.
Η εμπειρία των τελευταίων οκτώ ετών δείχνει τα πιθανά όρια των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας. Ο προστατευτισμός, όμως, μπορεί κάλλιστα να πετύχει τον άμεσο στόχο του να δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας γύρω από ευάλωτους τομείς.
Το 2018, ο Τραμπ εφάρμοσε δασμούς στον χάλυβα επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν «αδικηθεί» από άλλες χώρες.
Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διατήρησε τους δασμούς αυτούς σε ισχύ, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και ο Τραμπ παραχώρησαν διάφορες εξαιρέσεις, μειώνοντας τον αντίκτυπό τους. Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ τη Δευτέρα εφαρμόζει δασμούς σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις 12 Μαρτίου, γεγονός που ουσιαστικά θα αναβιώσει και θα επεκτείνει τους προηγούμενους δασμούς.
Όπως και οι παραγωγοί χάλυβα στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, οι αμερικανικές εταιρείες αδυνατούν εδώ και δεκαετίες να ανταγωνιστούν τους Κινέζους ανταγωνιστές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής. Ενώ οι δασμοί του 2018 δεν ανέτρεψαν αυτή την τάση, τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν σε κάποιο βαθμό. Η χαλυβουργική παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ βελτιώθηκε, προσφέροντας οικονομική ανάσα. Η Nucor Corp., η μεγαλύτερη χαλυβουργία της χώρας, μαζί με την Cliffs και την US Steel έχουν καταγράψει πολύ ισχυρότερα κέρδη τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας κέρδη-ρεκόρ στις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Η Nucor, η US Steel και η Steel Dynamics Inc. κατασκεύασαν εργοστάσια ή προέβησαν σε επεκτάσεις την περίοδο αυτή. Επίσης, έκλεισαν παλαιότερα εργοστάσια στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων της US Steel στο Ιλινόις και το Μίσιγκαν και της εγκατάστασης της Cliffs στο Ντίρμπορν, επίσης στο Μίσιγκαν. Η συνολική παραγωγή χάλυβα στις ΗΠΑ ήταν 79,5 εκατομμύρια τόνοι πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ένωσης Χάλυβα, μειωμένη από 81,6 εκατομμύρια τόνους το 2017, το έτος πριν από την πρώτη εφαρμογή των δασμών του Τραμπ.
Σε περίπτωση που ο Τραμπ προχωρήσει με τους νέους δασμούς τον επόμενο μήνα, οι αμερικανικές χαλυβουργίες θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 38% πέρυσι. Τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τη ζήτηση σε μεγάλες βιομηχανίες που καταναλώνουν χάλυβα, όπως οι κατασκευές. Η χαλυβουργία είχε τη χειρότερη χρονιά όσον αφορά την απόδοση των μετοχών της από το 2018.

Αλουμίνιο
Όσον αφορά το αλουμίνιο, η αμερικανική παραγωγή μπορεί να λάβει ώθηση. Η Century Aluminum Co, ένας από τους δύο μόλις εναπομείναντες προμηθευτές πρωτογενούς αλουμινίου στις ΗΠΑ, άσκησε πιέσεις στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του και αρχικά επωφελήθηκε από τους δασμούς. Η εταιρεία κατέληξε να αδρανοποιήσει το εργοστάσιο στο Hawesville του Κεντάκι το 2022 μετά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Harbor Intelligence, Χόρχε Βάσκεζ, λέει ότι το χυτήριο πιθανότατα θα επαναλειτουργήσει εάν ο Τραμπ εφαρμόσει τον δασμό 25% και τον προσθέσει στους προηγούμενους δασμούς. Ένα άλλο χυτήριο στο Μιζούρι θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει ξανά τη λειτουργία του, όπως υπογράμμισε.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο αντίκτυπος αυτών των δύο εργοστασίων θα είναι περιορισμένος. Η εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου των ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί δραματικότερα από αυτή του χάλυβα. Η παραγωγή των χυτηρίων του μετάλλου έχει μειωθεί κατά περίπου 3/4 τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Η χώρα διαθέτει πλέον μόλις τέσσερα χυτήρια τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία και τα οποία παρήγαγαν περίπου 680.000 τόνους αλουμινίου πέρυσι. Αυτός ο αριθμός είναι μειωμένος από 741.000 τόνους το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Harbor Intelligence. Συγκριτικά, η Κίνα – η οποία, όπως και με τον χάλυβα, παράγει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα – παρήγαγε πέρυσι περίπου 43,4 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου.
Διαβάστε ακόμη
Trading down: Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές «κόβουν» αγορές και μάρκες (γραφήματα)
Το αλουμίνιο υποχωρεί για δεύτερη ημέρα στον απόηχο των δασμών του Τραμπ
Πεκίνο: Αυτά είναι τα αμερικανικά προϊόντα που στοχεύει με τους δασμούς της η Κίνα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.