O Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να σταματήσει την προνομιακή φορολογική αντιμετώπιση των επενδυτών, κάτι που έχει επωφελήσει τους πλούσιους. Παρόλα αυτά, τα εμπόδια στο Κογκρέσο τα οποία θα πρέπει να ξεπεράσει είναι πολλά.

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει την πρόταση του διπλασιασμού του φόρου υπεραξίας για όσους έχουν έσοδα από $1 εκατ και άνω. Αυτό, προφανώς, δεν πρόκειται να επηρεάσει και πολλούς. Μόλις το 0,32% των Αμερικανών φορολογούμενων έχουν τόσο μεγάλα ετήσια έσοδα, σύμφωνα με στοιχεία του IRS.

Η φορολογική μεταρρύθμιση αυτή έχει σκοπό να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο American Families Plan («Σχέδιο για τις αμερικανικές οικογένειες»), που περιλαμβάνει επενδύσεις επικεντρωμένες στα παιδιά, στην οικογένεια και την υγεία. Εάν η πρόταση υπερψηφιστεί, τότε η υπεραιωνόβια χαμηλή φορολόγηση των επενδυτών όσον αφορά την υπεραξία πρόκειται να αποτελέσει παρελθόν.

Η αύξηση των αξιών των μετοχών και των τιμών ακινήτων το περασμένο έτος έχει ενισχύσει τις πεποιθήσεις της ομάδας του Μπάιντεν ο οποίος είχε προεκλογικά υποσχεθεί να αυξήσει τους φόρους των πλουσίων. Ο Πρόεδρος ποντάρει στο γεγονός πως η προτεινόμενη νομοθεσία είναι κοινωνικά θελκτική και καλοδεχούμενη, έτσι ώστε να την “περάσει” από το Κογκρέσο, αν και η “μάχη” στη Γερουσία όπου δεν μπορεί να χάσει ούτε μία Δημοκρατική ψήφο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να είναι σκληρή, δεδομένου πως οι Ρεπουμπλικανοί θα αντιταχθούν μαζικά στη νέα πρόταση λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων και πιέσεων των λόμπι. 

Οι αντιδράσεις της αγοράς

Οι μετοχές επέδειξαν μηνιαία μείωση-ρεκόρ την περασμένη Πέμπτη, με τον δείκτη S&P 500 να “κλείνει” με γενική πτώση της τάξης του 0,9%, αν και τα futures στην Ασία το πρωί της Παρασκευής έδειχναν σημάδια διόρθωσης και σταθεροποίησης. 

«Εάν δούμε μια πτώση των αξιών των μετοχών κατά 1% για μια τόσο μεγάλη αύξηση του φόρου υπεραξίας, τότε το πρόγραμμα δεν θα αποτελέσει πρόβλημα», ανέφερε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στο BloombergTV. «Ο Μπάιντεν έχει μια φιλόδοξη ατζέντα και για την χρηματοδότησή της θα χρειαστούν αρκετές αυξήσεις στη φορολογία», υπογράμμισε.

Η καμπάνια του Μπάιντεν βασίστηκε στην αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων, υπογραμμίζοντας πως είναι άδικο πως πολλοί εξ αυτών πληρώνουν λιγότερο φόρο από τη μεσαία τάξη. 

Το νέο ποσοστό φόρου τοποθετείται στο 39,6% και είναι σχεδόν το διπλάσιο από το υφιστάμενο 20%, ενώ σε αυτό θα επιπροστίθεται και ο φόρος 3,8% για τη χρηματοδότηση του Obamacare.

Η κρίσιμη επόμενη εβδομάδα

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Πσάκι ανέφερε πως «ακόμη τελειοποιούμε την τελική μορφή της πρότασής μας», όταν ερωτήθηκε για το νέο πρόγραμμα. Ο Μπάιντεν αναμένεται να προωθήσει την πρόταση ως μέρους του νέου του κοινωνικού προγράμματος American Families Plan.

Αλλες προτάσεις που μελετά ο Μπάιντεν συμπεριλαμβάνουν την αύξηση του φόρου περιουσίας για τους πλούσιος. Ο Μπάιντεν ανέφερε πως όσοι έχουν ετήσια έσοδα άνω των $400.000 θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα σε φόρους. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη προωθήσει σχέδια για αυξήσεις στην εταιρική φορολόγηση, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υποδομών των $2,25 τρισ μέσω του σχεδίου American Jobs Plan. 

Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους επιμένουν πως η φορολογία θα πρέπει να παραμείνει στα επίπεδα του 2017, με τις μειώσεις που είχε επιφέρει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως το παρών σύστημα υποστηρίζει την αποταμίευση και την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη. Ο Τσακ Γκράσλι, Ρεπουμπλικανός και στέλεχος της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας ανέφερε πως «το πρόγραμμα Μπάιντεν θα μειώσει τις επενδύσεις και θα προκαλέσει ανεργία».

Οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες προ ημερών κάλεσαν προς επαναπροσδιορισμό των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων για την καταπολέμηση της πανδημίας προς χρηματοδότηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης των υποδομών. Το γκρουπ επίσης υπογράμμισε την σθεναρή αντιπαράταξή του προς το νέο προτεινόμενο φορολογικό πλαίσιο.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του θα παρουσιάσει το American Families Plan στο Κογκρέσο στις 28 Απριλίου. Το σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει χρηματοδότηση προς υποστήριξη των παιδιών και της εκπαίδευσης και πίστωση φόρου $300 μηνιαίως για τους γονείς μικρών παιδιών και $250 μηνιαίως για τους γονείς με παιδιά 6 ετών και κάτω.

Η πρόταση του Μπάιντεν για την εξισορρόπηση των φόρων για τους πλούσιους θα μειώσει την μέχρι πρότινος ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπισή τους. Οσοι έχουν έσοδα κάτω από το $1 εκατ θα μπορούν να απολαμβάνουν φοροελαφρύνσεις αν το σχέδιο του Μπάιντεν δεν καταργήσει οριστικά τη συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Urban-Brookings Tax Policy Center, η νέα φορολογική πρόταση του Μπάιντεν θα συγκεντρώσει $370 δισ. σε μόλις μία δεκαετία. 

Πάνω από τα μισά

Για τους πλούσιους, το ποσοστό φορολόγησης μπορεί να ξεπεράσει κατ’ αυτόν τον τρόπο το 50% σε πολιτείες με ήδη υψηλή φορολόγηση. Για τους Νεοϋορκέζους ο συνολικός φόρος θα φτάνει το 52,22%. Για τους πολίτες της Καλιφόρνια, θα φτάνει στο 56,7%. 

«Το πλάνο είναι αρκετό για να προκαλέσει φόβο στους πλούσιους φορολογούμενος, είτε είναι Ρεπουμπλικανοί, είτε Δημοκρατικοί», ανέφερε ο Κρίστοφερ Μπόγιετ της δικηγορικής Holland & Knight ο οποίος εργάζεται ως φορολογικός σύμβουλος. 

Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου έχουν -ξεχωριστά- προτείνει μία σειρά αλλαγών στην φορολόγηση της υπεραξίας.

«Θα πρέπει να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση όσον αφορά τη φορολόγηση του πλούτου και των αμοιβών», ανέφερε ο Γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν, Δημοκρατικός του Ορεγκον και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, ενώ προσέθεσε πως «Στην Επιτροπή Οικονομικών, είμαστε έτοιμοι να αντλήσουμε οποιαδήποτε ποσά χρειάζονται».

Διαβάστε ακόμα:

«Πάγωμα» εισφορών: Τα οφέλη για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες (πίνακες)

Δεκαήμερο αυστηρών ελέγχων για να αποτραπεί το «Πάσχα στο χωριό»

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για το ακαταδίωκτο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων