Το χάσμα των αμοιβών που καταβάλλει η Goldman Sachs Group στους άνδρες και τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό της στο Ηνωμένο Βασίλειο διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γίγαντας της Wall Street στη διατήρηση και προσέλκυση κορυφαίων γυναικών ταλέντων.

Η μέση διαφορά ωριαίας αμοιβής στην Goldman Sachs International αυξήθηκε στο 54% το περασμένο έτος, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Αυτό είναι αυξημένο από 53,2% το προηγούμενο έτος και σημαίνει ότι οι γυναίκες στη μονάδα κερδίζουν περίπου τα μισά από όσα κερδίζουν οι άνδρες, όταν συγκρίνουν το μέσο ωρομίσθιό τους.

Η διαφορά – η οποία είναι κοινή μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών – οφείλεται στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στις πιο υψηλόβαθμες θέσεις της τράπεζας, κάτι που ο δανειστής έχει εδώ και καιρό ορκιστεί ότι εργάζεται για να βελτιώσει. Οι γυναίκες αποτελούσαν περίπου το 23% των εργαζομένων στο ανώτερο μισθολογικό τεταρτημόριο της μονάδας το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Είναι σημαντικό ότι αυτή η έκθεση για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων δεν λαμβάνει υπόψη τις αμοιβές σε παρόμοιο ρόλο ή θητεία, αλλά γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αυξήσουμε την εκπροσώπηση των γυναικών στα ανώτερα-ανώτατα επίπεδα της εταιρείας», δήλωσε εκπρόσωπος της Goldman.

Η έλλειψη γυναικών στα υψηλότερα επίπεδα της Goldman αποτελεί εδώ και καιρό ένα ευαίσθητο σημείο για την τράπεζα. Καμία γυναίκα δεν έχει διοριστεί ποτέ στη θέση του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου, του προέδρου ή του οικονομικού διευθυντή στην ιστορία της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβιντ Σόλομον έχει θέσει ως στόχο οι γυναίκες να αποτελούν τουλάχιστον το 40% των αντιπροέδρων της τράπεζας έως το 2025. Πέρυσι, το 42% των έμπειρων προσλήψεων της εταιρείας ήταν γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του 40% των προσλήψεων διευθύνοντος συμβούλου και του 32% των προσλήψεων αντιπροέδρου.

Παρόλα αυτά, νωρίτερα φέτος, όταν η τράπεζα επέλεξε 25 στελέχη ως τους αναδυόμενους ηγέτες που θα έχουν λόγο στη διοίκηση των εκτεταμένων εμπορικών και τραπεζικών δραστηριοτήτων της, μόνο τρεις γυναίκες μπήκαν στην ομάδα. Μία από αυτές – η Beth Hammack – ανακοίνωσε αργότερα ότι αποχωρεί από την τράπεζα.

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων μειώθηκε κάπως στις βρετανικές μονάδες άλλων επενδυτικών τραπεζών με έδρα τις ΗΠΑ. Στην J.P. Morgan Securities Plc, μειώθηκε στο 47% το 2023, έναντι 49,3% το προηγούμενο έτος. Στη Morgan Stanley & Co. International Plc, το ποσοστό υποχώρησε στο 48% από 48,8%.

Η υποβολή εκθέσεων για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έγινε υποχρεωτική στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017 και έχει δώσει μια εικόνα για το πόσο εξακολουθούν να υστερούν οι αποδοχές των γυναικών σε σχέση με εκείνες των ανδρών.

Σίγουρα, οι μέσοι αριθμοί αποτελούν μια ωμή εκτίμηση για το σύνολο του εργατικού δυναμικού. Οι αριθμοί δεν μετρούν τις αμοιβές ανδρών και γυναικών που κάνουν την ίδια δουλειά, ούτε προσαρμόζονται για άλλους παράγοντες, όπως η εμπειρία ή η τοποθεσία. Αντίθετα, τείνουν να δείχνουν ποιο φύλο κατέχει τις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Η Λαγκάρντ σπάει την παράδοση και η ΕΚΤ προλαβαίνει τη FED (γραφήματα)

Πρόστιμα ύψους €1.380.000 σε 13 επιχειρήσεις για αθέμιτη κερδοφορία

Mytilineos: Κατασκευάζει δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής CCGT στην Πολωνία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ