Bloomberg

Η μικρή πόλη του Βελγίου διάσημη για την μπύρα της «πρωταγωνιστεί» στη… θεραπεία της Ευρώπης

  • newsroom


Η άφιξη των εμβολίων σηματοδοτεί καμπή στην ιστορία της καταπολέμησης του ιού και της ανάνηψης της οικονομίας

O μακρύς δρόμος της αποκατάστασης της κανονικότητας στην Ευρώπη μετά την πανδημία, ξεκινά σε μια μικρή κοινωνία του Βελγίου, η οποία μέχρι πρότινος ήταν γνωστή για τις μπύρες της.

Στο Puurs του Βελγίου, νότια της Αντβέρπης, τα φορτηγά-ψυγεία της Pfizer βγαίνουν φορτωμένα με εμβόλια, ξεκινώντας την τεράστια προσπάθεια της ΕΕ για εμβολιασμό 27 χωρών.

Από τη Μάλτα στη Φινλανδία, η ΕΕ ξεκινά την καμπάνια της για αντιμετώπιση του ιού, αρκετά καθυστερημένα σε σχέση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, αν και η εταιρεία με τα συγκεκριμένα εμβόλια εδρεύει στη Γερμανία. Οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 27 Δεκεμβρίου. «Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολο κατόρθωμα, με τόσες δόσεις σε τόσες χώρες», ανέφερε ο Κλάους Στορ, πρώην στέλεχος του ΠΟΥ. «Θα πάρει κάποιο χρόνο», υπογράμμισε.

Η άφιξη των εμβολίων σηματοδοτεί καμπή στην ιστορία της καταπολέμησης του ιού και της ανάνηψης της οικονομίας. Σα να μην έφτανε αυτό, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας προειδοποιούν για μία νέα μετάλλαξη του ιού. 

Σκεπτικισμός και φόβοι

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, του οποίου τα μέλη συναντήθηκαν τη Δευτέρα, συζήτησε και για το εμβόλιο της Moderna το οποίο οι ΗΠΑ έχει ήδη εγκρίνει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Πολλοί πολίτες, πάντως, φοβούνται τον εμβολιασμό. Υπάρχει μεγάλη μερίδα πολιτών σε Γαλλία και Πολωνία οι οποίοι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν, με τα στελέχη των κυβερνήσεων να προχωρούν σε εμβολιασμό πρώτοι, για να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους πολίτες τους. Η Αυστρία, μάλιστα, μελετά και μία πιο… γενναία τακτική. Ενα επίδομα περίπου 50 ευρώ σε κάθε πολίτη που εμβολιάζεται, όπως και δήλωση η οποία θα επιτρέπει στον πολίτη αυτό να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Στη Ρουμανία, ακόμα και οι Ορθόδοξοι ιερείς έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν τις προσπάθειες εμβολιασμού, σε μία χώρα όπου περίπου το 40% δε θέλουν να σηκώσουν τα μανίκια τους.

Αρκετές κυβερνήσεις κινούνται με αργότερους ρυθμούς. Η Ολλανδία, για παράδειγμα, προγραμματίζει τους πρώτους εμβολιασμούς στις 8 Ιανουαρίου, για να σιγουρευτεί για την ασφάλεια των δόσεων. Προφανώς, κάποια εμπόδια είναι αναπόφευκτα. Στην Ιταλία, οι αρχές ήδη προετοιμάζονται για να προλάβουν οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων.

Οπως, όμως, ήδη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, το πόνημα είναι τεράστιο και αφορά την κοινή γνώμη αλλά και τη σωστή διαχείριση και διοχέτευση των εμβολίων προς τους πολίτες. Τη στιγμή που ξεκινούν οι εμβολιασμοί, έχουν απαγορευτεί οι ευρωπαϊκές μετακινήσεις από και προς τη Βρετανία και άλλες περιοχές, προς μείωση της νέας μετάλλαξης η οποία φαίνεται πως διαδίδει τον ιό ευκολότερα.

Το στοίχημα της ψύξης

Το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech πρέπει να μεταφέρεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες υπό του μηδέν. Μετά την μεταφορά πρέπει να κλείνεται σε ειδικούς καταψύκτες. Η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή 50 τέτοιων καταψυκτικών μονάδων ανά τη χώρα, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Στην Αυστρία, υπάρχουν 17 τέτοιες μονάδες. Μερικές χώρες, όπως η Ελλάδα, ζητούν τη βοήθεια του Στρατού.

Ως προάγγελος του τί μπορεί να συμβεί, μερικές δόσεις εμβολίων των ΗΠΑ επεστράφηκαν στην Pfizer αφού ήταν πιο κρύες από ό,τι έπρεπε, ενώ αρκετές ήταν και οι συγκρούσεις διαφόρων πολιτικών στη χώρα για την παροχή εμβολίων στις κοινότητές τους.

Η ώρα της Ευρώπης

Οι δόσεις του εμβολίου θα προέρθουν από την Puurs, την φλαμανδική πόλη η οποία είναι γνωστή για την παραγωγή της χρυσαφένιας μπύρας Duvel. Τα εμβόλια θα παραδοθούν σε κεντρικά σημεία σε κάθε μία από τις 27 χώρες, με τις εγχώριες κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν την ταξινόμηση, αποθήκευση και παροχή τους.

Πολλές θα είναι οι χώρες οι οποίες θα ξεκινήσουν πρώτα τον εμβολιασμό των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και του ιατρικού προσωπικού. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει σταδιακά. Η ΕΕ θα έχει αρκετά εμβόλια για τα ⅔ του πληθυσμού της μέχρι το Σεπτέμβριο, τρεις μήνες μετά το αντίστοιχο ποσοστό των ΗΠΑ.

Ανταγωνισμός για το εμβόλιο

Κάτω από την μάσκα της ενότητας που επέδειξε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία πρόσφατα υποστήριξε πως «η Ενωση προστατεύει τους πολίτες της ενωμένη», υπάρχουν όμως και σημάδια χάσματος απόψεων μεταξύ των κυβερνώντων διαφόρων χωρών. Οι στάσεις των υπουργών Υγείας της Τσεχίας και της Γερμανίας, αλλά και της Δανού πρωθυπουργού υποδεικνύουν διαφορετικές στάσεις των χωρών, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν και μοιραίες, τουλάχιστον για ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμη:

Το ασύλληπτο πλιάτσικο των Κουτσολιούτσων – Απάτη από το 2001 διαπιστώνει η PwC

Αντι-covid Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα, μεσημεριανό ρεβεγιόν και κυκλοφορία ως τις 10

Νέο χρονοδιάγραμμα για Πτωχευτικό Νόμο και «Γέφυρα»: Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Απόρρητο Απόρρητο