Η Saudi Telecom Co. αποκτά σχεδόν το 10% της ισπανικής Telefonica για περίπου 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε περίπου 569,3 εκατομμύρια μετοχές και χρησιμοποιεί χρηματοοικονομικά μέσα που θα της επιτρέψουν να αποκτήσει συνολικά 9,9% συμμετοχή στην Telefonica μόλις εγκριθεί η κίνηση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε με συνδυασμό ιδίων πόρων της εταιρείας και τραπεζικού χρέους.

Η εξαγορά είναι βέβαιο ότι θα επισύρει τον έλεγχο της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί την Telefonica ως εταιρεία στρατηγικής σημασίας, η οποία λειτουργεί υποδομές που είναι κρίσιμες για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Η απόκτηση μετοχών άνω του 5% μπορεί να απαιτήσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

Η Saudi Telecom ξεκαθάρισε σε ανακοίνωσή της ότι δεν σκοπεύει να αποκτήσει τον έλεγχο ή να αναλάβει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Telefonica. “Το βλέπουμε ως μια ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για να χρησιμοποιήσουμε τον ισχυρό ισολογισμό μας, διατηρώντας παράλληλα τη μερισματική μας πολιτική”, ανέφερε.

Η προσέγγιση της STC ήταν «φιλική» και ο αγοραστής υποστηρίζει «την ομάδα διαχείρισης, τη στρατηγική και την ικανότητα της Telefónica να δημιουργεί αξία», δήλωσε η τελευταία.

Η Saudi Telecom ανήκει κατά 64% στο σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, του οποίου προεδρεύει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Μέση Ανατολή και προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια – Νέα πρόταση από τις εταιρείες παραχώρησης για τις ανατιμήσεις

Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με τα δισ. της Αττικής Οδού, ο Φιντάν… ανησυχεί για τον Βαρουφάκη, το δάνειο για το καζίνο του Ελληνικού και η βίλα των 14 εκατ. ευρώ

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλα τα POS της χώρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ