Η Hanwha Aerospace Co. κατασκευάζει τον πρώτο εμπορικής χρήσης πύραυλό της, έχοντας ως στόχο έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο: να προσφέρει την ίδια τιμή με τους πυραύλους της SpaceX του Έλον Μασκ.

Η θυγατρική του κολοσσού Hanwha Group η οποία ιδρύθηκε πριν από 71 χρόνια ως εταιρεία κατασκευής εκρηκτικών και η οποία επεκτάθηκε στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού, τώρα πια στρέφεται στους κλάδους της πράσινης ενέργειας, της άμυνας και της αεροδιαστημικής.

Ο πύραυλος με ονομασία «Nuri» ο οποίος σχεδιάστηκε από το Korea Aerospace Research Institute και θα χρησιμοποιεί τους κινητήρες της Hanwha δεν είναι επαναχρησιμοποιήσιμος όπως αυτός της SpaceX, αλλά ο στόχος της εταιρείας είναι η μείωση των τιμών σε παρόμοιο επίπεδο με αυτές των πυραύλων της εταιρείας του Έλον Μασκ μέχρι το 2032, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Hanwha Aerospace, Γιού Ντονγκουάν. Σημειωτέον πως κάθε πύραυλος «Falcon 9» της εταιρείας του Μασκ κοστίζει περίπου $67 εκατομμύρια ανά εκτόξευση. 

«Αρχικά θα αποτελούμε μικρό “παίκτη” της αγοράς αλλά ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ανταγωνιστικό επίπεδο σε λίγα χρόνια» τόνισε ο Γιού Ντονγκουάν σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η αξία των μετοχών της Hanwha Aerospace έχει αυξηθεί πάνω από 30% φέτος, μετά από παρόμοια αύξηση της τάξης του 52% το 2022, όταν το Hanwha Group συγχώνευσε τις εταιρείες κατασκευής οπλικών συστημάτων της με τη Hanwha Aerospace. Η «οικογενειακή» Hanwha Group ελέγχεται από τον απόφοιτο του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και «διάδοχο» της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας της οικογένειας, Ντονγκ Κουάνγκ Κιμ, ο οποίος είναι επικεφαλής και της Hanwha Aerospace.

Όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου, η Hanwha Aerospace θέλει να μετατραπεί σε μία εταιρεία η οποία δεν κατασκευάζει μόνο πυραύλους αλλά δραστηριοποιείται και στους κλάδους των δορυφόρων, αλλά και της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης του διαστήματος. 

Η Hanwha Aerospace κατέχει μερίδιο 9% της βρετανικής εταιρείας δορυφόρων OneWeb Ltd, η οποία είναι και ανταγωνιστής της υπηρεσίας δορυφορικού internet Starlink της SpaceX. Η μητρική εταιρεία Hanwha Group, παράλληλα, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την αγορά μεριδίου 49,3% της εταιρείας κατασκευής υποβρυχίων Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering. 

O Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιούν Σουκ Γέολ, έχει θέσει στόχο τη δημιουργία εγχώριας βιομηχανίας κατασκευής διαστημικών πυραυλικών συστημάτων. Η Hanwha Aerospace πέρυσι κέρδισε διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου κορεατικού διαστημικού πυραύλου για εμπορική χρήση σε συνεργασία με την κορεατική κυβέρνηση.

Η Hanwha Aerospace η οποία έχει, μέχρι πρότινος, εμπειρία μόνο σε ό,τι αφορά την κατασκευή κινητήρων και άλλων επιμέρους συστημάτων αεροπλάνων, πρόκειται να κατασκευάσει τρεις επιπλέον πυραύλους Nuri.

Παρόμοιες κινήσεις λαμβάνουν χώρα και στη γειτονική Ιαπωνία, όπου η Mitsubishi Heavy Industries Ltd. η οποία κατασκευάζει τον πύραυλο «Η3», σκοπεύει να μειώσει το κόστος του στα $50 εκατομμύρια ανά εκτόξευση. 

«Έχουμε σχέδια και για την κατασκευή επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων», τόνισε ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, προσθέτοντας πως «θέλουμε να δημιουργήσουμε τη δική μας τεχνολογία αφού οι ξένες εταιρείες δεν θέλουν να μοιραστούν τη δική τους μαζί μας».

Εξαγωγές όπλων

Η Hanwha είναι μία από τις γοργότερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού και αεροδιαστημικής στον κόσμο. Η θυγατρική της Hanwha Aerospace, Hanwha Systems, κατέλαβε την 3η θέση παγκοσμίως σε πρόσφατη ανάλυση της PwC το 2022 όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική εταιρειών των κλάδων της άμυνας και της αεροδιαστημικής. Σε ασιατικό επίπεδο, η Hanwha Systems κατέλαβε την 1η θέση της κατάταξης. 

Η Hanwha κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων πέρυσι, ύψους 6,5 τρισ. γουόν ($5 δισ.) όπως και ρεκόρ λειτουργικών κερδών λόγω του τομέα οπλικών συστημάτων της. Έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας αλλά και της Αιγύπτου.

Οι εξαγωγές νοτιοκορεατικού οπλισμού αυξήθηκαν κατά 74% το 2022, σε αντίθεση με την αντίστοιχη μείωση των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 35%, της Ισπανίας κατά 4,4% και του Ισραήλ κατά 15%, σύμφωνα με ανάλυση του Stockholm International Peace Research Institute. 

Η ασιατική χώρα έχει χαράξει δικό της μερίδιο στην αγορά, με σχετικά φθηνά όπλα τα οποία είναι σχεδιασμένα για να αντιμετωπίσουν σοβιετικά ή παρεμφερή οπλικά συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κανόνα τόσο από τη Βόρεια Κορέα, όσο και από τη σινορωσική συμμαχία. Τα κανόνια του πυροβολικού της Hanwha, «Κ-9» είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στο θερμό επεισόδιο μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας το 2010 στη νήσο Yeonpyeong.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Shinhan Financial Investment, Λι Ντονγκ-Χέον, «η Hanwha απολαμβάνει πακτωλό εσόδων από την πώληση οπλικών συστημάτων, με τα οποία μπορεί να τροφοδοτήσει τις εταιρείες αεροδιαστημικής της».

Διαβάστε ακόμη:

Πώς άνοιξε «ομπρέλα» προστασίας σε 60.000 δανειολήπτες που πλήττονται από τη «βροχή» αυξήσεων στα επιτόκια

Τζέιμι Ντάιμον (JP Morgan): Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει – Οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν χρόνια

Goldman Sachs: Ο νέος φόβος των μετοχών είναι το πετρέλαιο, όχι οι αυξήσεις στα επιτόκια (πίνακας)