Η πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προκλήθηκε από τις δύο χρεοκοπίες τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια επανασχεδίαση της ρυθμιστικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον.

«Καθώς γράφω αυτή την επιστολή, η τρέχουσα κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει, και ακόμη και όταν την αφήσουμε πίσω μας, θα υπάρχουν επιπτώσεις από αυτήν για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, όπως μεταδίδει το CNBC.

Τα πρόσφατα γεγονότα με τις τράπεζες στις ΗΠΑ ξεκίνησαν με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές στις 10 Μαρτίου, καθώς οι καταθέτες απέσυραν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την τράπεζα. Η μικρότερη Signature Bank έκλεισε δύο ημέρες αργότερα. Και στην Ευρώπη, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές μεσολάβησαν για την αγορά της Credit Suisse από την UBS.

Η JPMorgan και άλλες μεγάλες τράπεζες επενέβησαν για να κάνουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεις στην First Republic, μια άλλη περιφερειακής τράπεζας που οι επενδυτές φοβούνταν ότι θα μπορούσε να γίνει η επόμενη SVB.

Η πίεση στις περιφερειακές τράπεζες οδήγησε τους επενδυτές και τους αναλυτές να υποθέσουν ότι οι «πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν» τράπεζες θα βγουν ωφελημένες από την κρίση, αλλά ο Ντάιμον δήλωσε ότι η JPMorgan θέλει να ενισχύσει τις μικρότερες τράπεζες προς όφελος ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Κάθε κρίση που πλήττει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στις τράπεζές τους πλήττει όλες τις τράπεζες – γεγονός που ήταν γνωστό ακόμη και πριν από αυτή την κρίση. Αν και είναι αλήθεια ότι αυτή η τραπεζική κρίση “ωφέλησε” τις μεγαλύτερες τράπεζες λόγω της εισροής καταθέσεων που έλαβαν από μικρότερα ιδρύματα, η άποψη ότι αυτή η κατάρρευση ήταν καλή γι’ αυτές με οποιονδήποτε τρόπο είναι παράλογη», έγραψε ο Ντάιμον.

Ρυθμιστικές αλλαγές

Ο Ντάιμον προειδοποίησε επίσης κατά των σπασμωδικών αλλαγών στο ρυθμιστικό σύστημα. Έγραψε ότι οι περισσότεροι κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών ζημιών από τα ομόλογα που διακρατούνται μέχρι τη λήξη, «κρύβονται… σε κοινή θέα». Το διασυνδεδεμένο δίκτυο της καταθετικής βάσης της SVB ήταν ο άγνωστος Χ, είπε.

«Η πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Credit Suisse στην Ευρώπη και η σχετική πίεση στο τραπεζικό σύστημα υπογραμμίζουν ότι η απλή ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων δεν αρκεί. Οι κίνδυνοι είναι άφθονοι και η διαχείριση αυτών των κινδύνων απαιτεί συνεχή και άγρυπνο έλεγχο καθώς ο κόσμος εξελίσσεται», έγραψε ο Ντάιμον

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan ζήτησε, αντίθετα, μια πιο εμπροσθοβαρή ρύθμιση. Επεσήμανε ότι τα ομόλογα που διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους και έχουν γίνει πρόβλημα για πολλές τράπεζες είναι στην πραγματικότητα κρατικό χρέος υψηλής αξιολόγησης που βαθμολογείται καλά σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, και ότι τα πρόσφατα τεστ αντοχής δεν συμπεριέλαβαν μια ταχεία αύξηση των επιτοκίων.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουμε στο απυρόβλητο τη διοίκηση των τραπεζών – απλώς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι αυτή δεν ήταν η καλύτερη ώρα για πολλούς παίκτες. Όλοι αυτοί οι αλληλοσυγκρουόμενοι παράγοντες έγιναν σημαντικοί όταν η αγορά, οι οίκοι αξιολόγησης και οι καταθέτες επικεντρώθηκαν σε αυτούς», έγραψε ο Ντάιμον.

Η ρύθμιση, κατά τον Ντάιμον, θα πρέπει να είναι «λιγότερο ακαδημαϊκή, περισσότερο συνεργατική» και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικοί στην πιθανή προώθηση ορισμένων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε μη τράπεζες και τις λεγόμενες σκιώδεις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα εφόσον προκύψει ισχυρή κυβέρνηση

Goldman Sachs: Ο νέος φόβος των μετοχών είναι το πετρέλαιο, όχι οι αυξήσεις στα επιτόκια (πίνακας)

Πώς άνοιξε «ομπρέλα» προστασίας σε 60.000 δανειολήπτες που πλήττονται από τη «βροχή» αυξήσεων στα επιτόκια