Οι αεροπορικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ανάψει τις μηχανές για το φετινό καλοκαίρι. Σχεδίαζαν να αυξήσουν τις πτήσεις τους προς δημοφιλείς Μεσογειακούς προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Ομως μετά τις ανακοινώσεις για τις χώρες που περιλαμβάνονται στην «πράσινη λίστα» από τον Μπόρις Τζόνσον, οι αερομεταφορείς καλούνται για την ώρα να εναποθέσουν τις ελπίδες τους μόνο στην Πορτογαλία.

Η Βρετανική κυβέρνηση στις 7 Μαΐου, ανακοίνωσε τις «πράσινες χώρες» στις οποίες οι Βρετανοί πολίτες επιτρέπεται αυτή τη στιγμή να ταξιδέψουν χωρίς την προϋπόθεση της καραντίνας. Σε αυτές δεν συγκαταλέγονται Ισπανία και Ελλάδα οι οποίες τουλάχιστον έως και τις 17 Μάϊου χαρακτηρίζονται ως «πορτοκαλί χώρες».

Η ανακοίνωση αυτή από τον Βρετανό  πρωθυπουργό σήμαινε στην πράξη ότι: Πρώτον, οι αεροπορικές είχαν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους έπειτα από τις ανακοινώσεις προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τα χρονοδιαγράμματά τους, να καταφέρουν να προσθέσουν περισσότερες πτήσεις και συγχρόνως να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Παρόλα αυτά, δεν είχαν άλλη επιλογή. Από την περασμένη Παρασκευή, η Ryanair Holdings Plc. έχει προσθέσει 245.000 θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό την Πορτογαλία. Σε παρόμοιες κινήσεις προχώρησαν και άλλες αεροπορικές όπως η EasyJet Plc, η Wizz Air Holdings Plc και ο ταξιδιωτικός οργανισμός TUI AG.

Δεύτερον, στις πράσινες χώρες δεν συγκαταλέγονται προς το παρόν οι δύο μεγαλύτερες αγορές της Βρετανίας, η Ισπανία και η Ελλάδα. Μόνη της η μικρή Πορτογαλία δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της έκρηξης των αεροπορικών ταξιδιών που αναμένεται τις επόμενες μέρες..Φοβούμενες το σενάριο να χάσουν μια δεύτερη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν εξαιτίας της πανδημίας, οι αεροπορικές εταιρείες πιέζουν τώρα την Βρετανική κυβέρνηση να προσθέσει τους δύο μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς στον κατάλογο των «πράσινων χωρών» νωρίτερα από ότι έχει ανακοινωθεί προκειμένου να επιτραπούν τα ταξίδια αναψυχής και να δοθεί μία ανάσα στον κλάδο των αερομεταφορών.

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μάλιστα βρέθηκε στο Λονδίνο  προκειμένου να συναντηθεί με ομολόγους και αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου για να συζητήσουν σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων.  Πάντως η ναυαρχίδα της IAG SA, η British Airways, προσθέτει περισσότερες από 90.000 θέσεις σε ελληνικά νησιά μεταξύ αυτών η Κέρκυρα, η Κως και η Κεφαλονιά. 

Τι συμβαίνει με τις πτήσεις αυτήν την εβδομάδα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αεροπορικά ταξίδια  προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος από την πανδημία. Η χωρητικότητα παραμένει περίπου στο 57% των επιπέδων προ- Covid ενώ αμετάβλητη παραμένει σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα βάσει του εβδομαδιαίο tracker πτήσεων του Bloomberg.

Την Τρίτη, η Moody’s Investors Services, επανεξέτασε τις παγκόσμιες προοπτικές για την εν λόγω βιομηχανία χαρακτηρίζοντάς τες θετικές από αρνητικές. «Αναμένουμε ότι οι αυξανόμενοι εμβολιασμοί θα μειώσουν τους περιορισμούς στα σύνορα και θα αυξήσουν τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια τους επόμενους 12 έως 18 μήνες», δήλωσε ο Τζόναθαν Ρουτ, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων αυξήθηκε κατά 5%, σύμφωνα με την OAG. Οι υψηλότερες κρατήσεις τροφοδοτούνται από την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού και τη μείωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, σύμφωνα με την Airlines για την Αμερική.

Ακόμη, σημαντικές αγορές όπως το Πακιστάν, η Ινδονησία, το Βιετνάμ και η Ιαπωνία έχουν δει την ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών, καθώς οι αρχές καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου. Αντίθετα, η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία έχει οδηγήσει σε τρομακτική πτώση των πτήσεων. Αυτή τη στιγμή, όμως, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ιαπωνία, όπου ο πρωθυπουργός Γιοσιχάιντ Σούγκα επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την ώρα που σε λιγότερους από τρεις μήνες το Τόκιο αναμένεται να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Διαβάστε ακόμη

Τα μηνύματα της TUI, η τζάμπα βίλα του Lakis στη Μύκονο και το νέο σκάφος του Γιώργου

Αγορά: Επανεκκίνηση με κρυφό όπλο τα €22,5 δισ. των νέων καταθέσεων

«Κούρεμα» ενοικίων: Λήγει η προθεσμία για τις μισθώσεις Μαρτίου – Έρχονται οι αποζημιώσεις Απρίλιου