Έπειτα από ένα καταστροφικό α’ εξάμηνο, στο οποίο οι ζημιές έφθασαν το 1 δισ. δολάρια, η Credit Suisse μοιάζει έτοιμη για το «μεγάλο ξεσκαρτάρισμα». Υπό τις οδηγίες του νέου διευθύνοντος συμβούλου, του Ulrich Koerner, η ελβετική τράπεζα αναμένεται να λάβει ορισμένες γενναίες αποφάσεις, οι οποίες θα αλλάξουν για πάντα το status της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο -πάλαι ποτέ κραταιός- επενδυτικός βραχίονας είναι πιθανό να συρρικνωθεί έως και κατά 2/3. Κάτι, το οποίο εφόσον συμβεί, ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει την οριστική αποχώρηση της Credit Suisse από τον αγώνα – δρόμου των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street.  

Στόχος της νέας διοίκησης είναι πλέον να αναδειχθεί σ’ έναν αξιόπιστο «συλλέκτη» του παγκόσμιου πλούτου αλλά και σε μια έμπειρη τράπεζα, η οποία θα υπηρετεί τις εταιρείες – πρωταθλητές της Ελβετίας.  

Ένα από τα σενάρια, το οποίο συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες, αναφέρει ότι ο επενδυτικός βραχίονας θα σταματήσει να λειτουργεί ως ξεχωριστή μονάδα και θα ενοποιηθεί με το τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και το τμήμα τραπεζικής. Περισσότερα από 30 χρόνια μετά την εξαγορά της First Boston, η οποία εξασφάλισε στην Credit Suisse σημαντική επιρροή στη Wall Street, αυτό θα συνιστούσε μια ιστορική αναδίπλωση.  

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2010 η Credit «φιγούραρε» ως μία από τις πέντε κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, όμοια με την Goldman Sachs και τη JP Morgan. H κατάρρευση των Archegos Capital και Greensill Capital, δύο funds στα οποία είχε σημαντική έκθεση, αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα αυτού του τόσου ισχυρού status.  

Μέχρι στιγμής, μόνο το τμήμα Συγχωνεύσεων και Εξαγορών φαίνεται αρκετά ασφαλές. Κι αυτό, διότι ακόμη και σήμερα πιστώνεται τα… credits της συμφωνίας με τη First Boston. Αντίθετα, έωλο είναι το μέλλον για τα τμήματα του fixed-income trading, της μόχλευσης κεφαλαίων, όπως και της αγοράς μετοχών. Από την πλευρά του, το τμήμα τιτλοποιημένων δανείων βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση εμπορικού συνεργάτη ή συνεργατών. 

«Έρχεται κάποια στιγμή, στην οποία είτε έχετε μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα, η οποία ανταγωνίζεται τους μεγάλους παίκτες, είτε έχετε μια πολύ μικρή τράπεζα και επομένως, είναι καλύτερα να αποχωρήσετε» τονίζει με νόημα ο Vincent Kaufmann από το Ethos Foundation, το οποίο κατέχει το 3% έως 5% των μετοχών της Credit Suisse. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο βασικός μέτοχος. «Κάποια στιγμή είτε πρέπει να το διορθώσουν, είτε να ψάξουν για εναλλακτικές» δήλωσε την Παρασκευή στο Bloomberg TV ο David Herro της Harris Asociates. 

Το έργο του Koerner, αναμφίβολα, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά ο ίδιος φαίνεται ότι γνωρίζει από δυσκολίες, αν αναλογιστούμε ότι διατέλεσε επικεφαλής της UBS σε μια περίοδο στην οποία το ανθρώπινο δυναμικό της έτερες ελβετικής τράπεζας περιορίστηκε κατά 16.000 μέσα σε μια 4ετία. 

Διαβάστε επίσης:

«Ηλεκτροπληξία» με 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα αύριο στην Ελλάδα

Αυτοί οι celebrities χρησιμοποιούν πιο συχνά ιδιωτικά τζετ και επιβαρύνουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη

Eni και TotalEnergies εντόπισαν τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου