Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit απέρριψε τις τελευταίες προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συνεργασία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με το μπλοκ των 27 κρατών- μελών μετά το Brexit, κατηγορώντας τη Βρετανία ότι προσπαθεί να διατηρήσει το μέγιστο δυνατό των πλεονεκτημάτων από την ενιαία αγορά.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ απέρριψε τις επιθυμίες της Βρετανίας, οι οποίες όπως είπε ότι θα επέτρεπαν στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν από το Σίτι του Λονδίνου, με τους υπαλλήλους τους να πηγαινοέρχονται εντός και εκτός της ΕΕ σε σύντομα επαγγελματικά ταξίδια. Οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν επιπλέον να «δημιουργήσουν έναν σημαντικό κίνδυνο» αυτόν, της συνολικής αποφυγής των κανόνων λειτουργίας.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν κάτι τέτοιο τα κράτη μέλη ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!» δήλωσε ο Μπαρνιέ σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο οικονομικό συνέδριο της Eurofi. Το Ηνωμένο Βασίλειο «θα επιθυμούσε τη συνέχιση της ευρωπαϊκής δραστηριότητάς του από το Λονδίνο, με ελάχιστες λειτουργίες και προσωπικό στην ήπειρο».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν σημειώσει σχεδόν μηδενική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη συνολική μελλοντική τους σχέση – συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες – παρότι ξεκίνησαν τις συνομιλίες από τον Μάρτιο. Ένας νέος γύρος συνομιλιών ξεκίνησε τη Δευτέρα, και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία πριν τον Οκτώβριο, δύο μήνες πριν την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.

Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για την 1η Ιανουαρίου, λέγοντας ότι θα υπάρξουν «μεγάλες αλλαγές» όταν οι χρηματοοικονομικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου χάσουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πρόσβαση στην αγορά

Οι τράπεζες της Wall Street και η χρηματοπιστωτική βιομηχανία έχουν ασκήσει ισχυρές πιέσεις για τη δυνατότητα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα κέντρα τους στο Λονδίνο για τραπεζικές επενδύσεις και εμπορικές δραστηριότητες με τους Ευρωπαίους πελάτες τους. Καθώς πλησιάζει το τέλος του χρόνου οι τράπεζες επαναφέρουν τα σχέδια μετακίνησης προσωπικού και δραστηριοτήτων για την περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία πρόσβασης στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, η λεγόμενη διαδικασία παροχής εγγυήσεων ισότιμων όρων μέσω της οποίας η ΕΕ θα μπορούσε να διασφαλίσει πρόσβαση σε εταιρείες του Λονδίνου αντιμετώπισε προβλήματα, δήλωσε ο Μπαρνιέ. Σύμφωνα με τους κανόνες ισοδυναμίας της ΕΕ, οι ξένες εταιρείες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μπλοκ μόνο εάν οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αξιολογήσουν ότι οι κανόνες της χώρας τους είναι αρκετά αυστηροί.

«Γνωρίζω ότι πολλοί ελπίζουν ότι οι αποφάσεις μας για την εγγύηση ισότιμων όρων θα παρέχουν συνέχεια», δήλωσε ο Μπαρνιέ. «Πολλοί πιστεύουν ότι οι “υπεύθυνοι πολιτικοί” και των δύο πλευρών του καναλιού πρέπει να το διασφαλίσουν αυτό – αλλά τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα είναι δύο ξεχωριστές αγορές, δύο δικαιοδοσίες. Και η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι σημαντικοί κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική μας σταθερότητα θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς μας. ”

Παρότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να σημειώσουν πρόοδο στις εγγυήσεις ισότιμων όρων έως αυτό το μήνα, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησε μόνο στα 4 από τα 28 ερωτηματολόγια της ΕΕ σχετικά με τους κανονισμούς.

«Αυτές οι εγγυήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες», είπε ο Μπαρνιέ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε ότι «Το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να ολοκληρώσει τις δικές μας αξιολογήσεις εγκαίρως και τώρα είμαστε πλέον έτοιμοι για την επίτευξη συνολικών αποφάσεων για την ισοδυναμία μόλις η ΕΕ θα είναι σε θέση να αποσαφηνίσει τη θέση της».