Την προσπάθεια επιχειρηματικής… αναδιάρθρωσης συνεχίζει η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία προχωράει στην αντικατάσταση των επικεφαλής των μεγαλύτερων κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών.

Το εν εξελίξει κύμα αλλαγών αποτελεί το μεγαλύτερο -μέχρι στιγμής- βήμα στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης και αλλαγής της επιχειρηματικής ελίτ. Φυσικά, τη θέση των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων (CEO) παίρνουν -κατά κύριο λόγο- ομοϊδεάτες της Μελόνι.

Από τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, μόνο ο πετρελαϊκός «γίγαντας» της Eni γλίτωσε, καθώς θα έχει τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο, με τον Κλαούντιο Ντεσκάλτσι να διατηρεί τη θέση του.

Σε συνεννόηση με τον αρχηγό της Λίγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, και τους προέδρους των υπόλοιπων κυβερνητικών κομμάτων, της ενεργειακής εταιρείας Enel θα ηγηθεί ο Φλάβιο Κατάνεο, αντικαθιστώντας τον Φρανσέσκο Σταράτσε.

Και ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, θα αντικαταστήσει τον Αλεσσάνδρο Προφούμο στην αμυντική βιομηχανία Leonardo.

Με τις παραπάνω αλλαγές, η Μελόνι συνεχίζει την προσπάθεια τοποθέτησης έμπιστων εκτελεστικών στελεχών σε στρατηγικής σημασίας εταιρείες, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους.

Δεν είναι τυχαίο ότι Eni και Enel έχουν συνδυαστική αξία 110 δισ. ευρώ, απαρτίζοντας από κοινό σχεδόν το 20% της κεφαλαιοποίησης του βασικού δείκτη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Οι διορισμοί, οι οποίοι έχουν τριετή διάρκεια, παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία στην κυβέρνηση να αφήσει το δικό της στίγμα στην ιταλική οικονομία, ενόσω οι ευρωπαϊκοί κανόνες αφήνουν μικρά περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών.

Φυσικά, η Μελόνι δεν μπορούσε να κάνει ό,τι ακριβώς ήθελε, καθώς είναι αναγκασμένη να κυβερνάει με την στήριξη άλλων κομμάτων, τα οποία επίσης θέλουν μερίδιο της πίττας.

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τον δεύτερο γύρο αναδιάρθρωσης των διοικήσεων των δημόσιων και ημι-δημόσιων εταιρειών, καθώς αντίστοιχες διεργασίες είχαν λάβει χώρα και τον Ιανουάριο.

Το φθινόπωρο, δε, θα ακολουθήσει και ο τρίτος γύρος, καθώς εκπνέει η τελευταία θητεία του Ιγκνάτσιο Βίσκο στην Τράπεζα της Ιταλίας. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα νέο πρόσωπο, το οποίο -κατά προτίμηση- θα πρέπει να αντηχεί τις θέσεις και τις απόψεις της πρωθυπουργού.

Μην ξεχνάμε ότι η Μελόνι έχει ασκήσει δημοσίως κριτική στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατηγορώντας την Φρανκφούρτη ότι μ’ αυτόν τον τρόπο «πνίγει» την ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμα

Βακάκης: Το …«επιθετικό ελικόπτερο» της Jumbo, το 1 δισ. και το πάρτι που θα τελειώσει απότομα

Τζαννετάκης (Motor Oil): Θα ξεπεράσει τα 830 ΜW το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ το 2023

Πλειστηριασμοί: Ποια εταιρεία χάνει 4 οικόπεδα – «φιλέτα» στον Διόνυσο (pics)