Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, καθώς προωθεί την πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας, και έχει επιστρατεύει τον Μάριο Ντράγκι για να βοηθήσει στη χάραξη της στρατηγικής της Ένωσης, δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε το επιχειρείν ευκολότερο στην Ευρώπη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη. «Είναι επιτακτική ανάγκη για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό πλεονέκτημα σε κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες».

Αποτίοντας φόρο τιμής στον Ντράγκι -τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- χαρακτηρίζοντά τον ως «ένα από τα μεγάλα οικονομικά μυαλά της Ευρώπης», η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι του ζήτησε «να ετοιμάσει μια έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», συνέχισε αναφέροντας τη δέσμευσή του το 2012 για τη διάσωση του ευρώ.

Η ΕΕ δρομολογεί έρευνα για τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα, δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια αγορά κατακλύζεται από φθηνά κινεζικά αυτοκίνητα.

Το μπλοκ αναθεώρησε φέτος τους κανόνες του για τις κρατικές ενισχύσεις για να αντιμετωπίσει τις μαζικές επιδοτήσεις που παρέχουν οι ΗΠΑ και η Κίνα, ιδίως στις πράσινες τεχνολογίες. Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας, καλώντας το Πεκίνο να ανοίξει την αγορά του για να εξισορροπήσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Το μπλοκ εισήγαγε επίσης νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις καταναγκαστικές πρακτικές της Κίνας με στόχο τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ομιλία της Φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ένωσης ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου έγινε καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να εντάξει νέες χώρες και συζητά νέες προτεραιότητες και μέσα για τη χρηματοδότησή τους. Όλα αυτά με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αυξημένη αντιπαλότητα με το Πεκίνο και τις ανησυχίες για μια πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Πολύ συχνά, οι εταιρείες μας αποκλείονται από τις ξένες αγορές ή πέφτουν θύματα ληστρικών πρακτικών», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Συχνά υποτιμώνται από ανταγωνιστές που επωφελούνται από τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν ζήτησε κοινούς ευρωπαϊκούς πόρους για τη χρηματοδότηση των βιομηχανικών στρατηγικών του μπλοκ. Με το πρόγραμμα «STEP» της ΕΕ, το οποίο θα αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια για κρίσιμα έργα, το μπλοκ θα μπορούσε να διοχετεύει χρήματα προς πάσα κατεύθυνση, από την καθαρή τεχνολογία έως την κβαντική πληροφορική.

«Οικονομική ασφάλεια»

Επικαλούμενη τους πρόσφατους εξαγωγικούς ελέγχους της Κίνας για το γάλλιο και το γερμάνιο, που αποτελούν κλειδί για προϊόντα όπως οι ημιαγωγοί και τα ηλιακά πάνελ, κάλεσε επίσης την Ευρώπη να «εντείνει την οικονομική ασφάλεια».

Ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα συγκαλέσει φέτος την πρώτη συνεδρίαση της νέας Λέσχης Κρίσιμων Πρώτων Υλών της ΕΕ, ένα βασικό στοιχείο των προσπαθειών του μπλοκ για την ανάπτυξη νέων αλυσίδων εφοδιασμού σε βασικά ορυκτά, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή του από μεμονωμένους προμηθευτές όπως η Κίνα. Οι προσπάθειες αυτές πρόκειται να κορυφωθούν όταν η φον ντερ Λάιεν ταξιδέψει στις ΗΠΑ το φθινόπωρο με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για κρίσιμα ορυκτά καθώς και για ρυθμίσεις σχετικά με τον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Κίνδυνοι από την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες – Το «όχι» στην Ιταλία

AΣΕΠ: Παρατείνονται οι αιτήσεις για τις 141 προσλήψεις στην ΥΠΑ

Υποχώρησε 1,1% η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο – Αδύναμος κρίκος η Γερμανία (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ