Έχοντας αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, είτε πρόκειται για το Brexit, την πανδημία ή τον επιθετικότερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων, οι εισηγμένες Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία της Ευρώπης (ΑΕΕΑΠ / REITs) υποφέρουν.

Τώρα, με τους πιθανούς νεοεισερχόμενους να αναζητούν λιγότερο έλεγχο και ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις ιδιωτικές αγορές, η πρόγνωση είναι δυσοίωνη, όπως ανέφερε η αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Σου Μάντεν, σε πρόσφατη έκθεσή της.

«Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η αγορά από το 2016 θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το κύκνειο άσμα του κλάδου, καθώς οι ΑΕΕΑΠ καλούνται να ανταγωνιστούν τις χαμηλότερες τιμές των φθηνότερων μετοχών και δεν προσελκύουν επενδυτές», υποστήριξε η Μάντεν.

Οι ΑΕΕΑΠ βοηθούν τους μικροεπενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές ακινήτων χωρίς να δεσμεύουν τα μετρητά τους μακροπρόθεσμα.

Παρ’ όλα αυτά, η αναντιστοιχία μεταξύ της μη ρευστοποιήσιμης φύσης των ακινήτων και της καθημερινής διαπραγμάτευσης των δημόσιων εταιρειών ή των αμοιβαίων κεφαλαίων έχει δημιουργήσει προβλήματα στον τομέα, καθώς το κλίμα επιδεινώνεται και τα funds κατακλύζονται από αιτήματα επενδυτών για την επιστροφή των χρημάτων τους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες αγορές ΑΕΕΑΠ στην Ευρώπη, διαπραγματεύονται με μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τις αξίες αναφοράς του ενεργητικού τους εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς μια σειρά από σοκ επηρέασαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των εταιρειών ακινήτων αξίας 160 δισεκατομμυρίων ευρώ οι οποίες περιλαμβάνονται σήμερα στον δείκτη Stoxx 600 αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο τιμή μικρότερη κατά 24% σε σχέση με την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι αναιμικές αποδόσεις και μια σειρά από συμφωνίες εξαγοράς ιδιωτικών εταιρειών έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση του τομέα σε σχέση με την ευρύτερη αγορά.

Για την αντιστάθμιση του φαινομένου αυτού, ο τομέας θα πρέπει να προσφέρει καλύτερα μερίσματα και βελτίωση της συνολικής αξίας των περιουσιακών του στοιχείων, στοχεύοντας σε συνολικές αποδόσεις άνω του 7%-8%, όπως ανέφερε η Μάντεν.

Αν και η προοπτική μείωσης των επιτοκίων βοήθησε στην αύξηση των μετοχών των εταιρειών αυτών τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές-στόχοι των αναλυτών παραμένουν κατά μέσο όρο μόλις 10% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι οι περισσότερες εταιρείες είναι πιθανό να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται υπό της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Πολλές εταιρείες έχουν απαντήσει στην αδιαφορία των επενδυτών με μια σειρά συγχωνεύσεων, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά και να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος. 

Η LondonMetric Property Plc συμφώνησε αυτόν τον μήνα να εξαγοράσει την LXI REIT Plc, ενώ η Custodian Property Income REIT Plc συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα σε εξαγορά της Abrdn Property Income Trust Ltd. Η Shaftesbury Capital Plc δημιουργήθηκε πέρυσι μέσω της συγχώνευσης δύο εκ των μεγαλύτερων ιδιοκτητών ακινήτων στο West End του Λονδίνου.

Διαβάστε ακόμη

«Παράθυρο» Χατζηδάκη για φοροαπαλλαγές σε κενά ακίνητα που ενοικιάζονται

Ο ελαφρύς αναστεναγμός και οι ολιγάρχες, ο Ντίμον και η ελληνική οκταετία, η ΔΕΗ μετακομίζει (και βγάζει κέρδη 1,5 δισ. ευρώ), βρέχει εξώδικα στον Σφακιανάκη

Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία: Ένα σφυρί με…ιστορία για τα «ιμάτια» του εργοστασίου στην Κομοτηνή (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ