Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές επιστρέφουν στα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα μπαρ με μετρητά τις τσέπες, λόγω της κυβερνητικής στήριξης των εισοδημάτων.

Αρκετοί κάτοικοι της Ευρωζσώνης έχουν υψηλότερες αποταμιεύσεις σήμερα από ό, τι πριν από την κρίση, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι παμπ και τα εστιατόρια άνοιξαν ξανά το σαββατοκύριακο, η κατανάλωση μπορεί να υπερβεί τις προσδοκίες.

Το θετικό είναι ότι τα νοικοκυριά μπορεί να λειτουργήσουν ως κινητήρας οικονομικής ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο, αρκεί η Ευρωζώνη να αποφύγει ένα δεύτερο ξέσπασμα της πανδημίας.

Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το εάν οι καταναλωτές θα επανέλθουν γοργά σε προηγούμενα επίπεδα δαπανών ή αν θα κρατήσουν τις αποταμιεύσεις τους καθώς λήγουν τα κυβερνητικά προγράμματα.

Η βρετανική κυβέρνηση απορρόφησε περισσότερο από το μισό των συνολικών εισοδημάτων που θα είχαν χάσει τα νοικοκυριά το δεύτερο τρίμηνο, υπολογίζει το Bloomberg Economics. Την ίδια στιγμή, το lockdown αύξησε το δείκτη αποταμίευσης στο 21% του διαθέσιμου εισοδήματος σε σύγκριση με 8,1% το πρώτο τρίμηνο, έγραψε ο Νταν Χάνσον του Bloomberg Economics».

Πιο ισχυρή στήριξη στην ευρωζώνη

Τα προγράμματα της ευρωζώνης έχουν καλύψει το 64% του απωλεσθέντος εισοδήματος, σύμφωνα με τους Μαέβα Κάζιν και Τζέιμι Ρας σε ξεχωριστή έκθεση τη Δευτέρα.

Ωστόσο, η θετική μεγάλη εικόνα κρύβει τις υποκείμενες αποκλίσεις, καθώς η στήριξη δεν φτάνει σε όλες τις γωνιές της οικονομίας και της απασχόλησης.

Στην Ιταλία, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, τα άτομα που είχαν ανάγκη την υποστήριξη δεν την είχαν λάβει ως τον Ιούνιο. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση στο δεύτερο ημίχρονο.

«Η υψηλότερη αποταμίευση σημαίνει ότι τα τραπεζικά υπόλοιπα αυξάνονται ενώ περισσότερα δάνεια εξοφλούνται», ανέφεραν οι Rush και Cousin. «Αυτό ακριβώς βρήκαμε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία – αλλά όχι παντού».