Ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας με απόφασή του, αντικαθιστά τον υπουργό πετρελαίου του για την αποτυχία του τελευταίου να διατηρήσει αρκετά υψηλές τις τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς η αύξηση της ζήτησης αποδυναμώνεται και ο ανεφοδιασμός του ΟΠΕΚ ανεβαίνει. Νομίζω ότι είχα ξυπνήσει κι ήταν το 1986.

Το παλιό μου αφεντικό, ο σεΐχης Zaki Yamani, απομακρύνθηκε από το ρόλο του υπουργού ενέργειας από τον βασιλιά Fahd εκείνη τη χρονιά, αφού απέτυχε να επιτύχει τον αδύνατο συνδυασμό υψηλότερων τιμών πετρελαίου (18 δολάρια το βαρέλι ήταν αυτό που ήθελε ο βασιλιάς) και υψηλότερης παραγωγής για το βασίλειο. Ο τωρινός απερχόμενος υπουργός Khalid Al-Falih φαίνεται ότι αντιμετώπισε παρόμοια πρόκληση. Πέραν της τωρινής συγκυρίας, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας χρειάζεται μια τιμή πετρελαίου πλησιέστερη στα 85 δολάρια για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό του και, όπως πάντα, αυτό φαίνεται να έχει προτεραιότητα έναντι των μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων του μεριδίου αγοράς.

Βέβαια, υπάρχουν διαφορές, αλλά ουσιαστικά δύο αρμόδιοι τεχνοκράτες έχασαν τη δουλειά τους επειδή δεν πέτυχαν το αδύνατο.

 

Στη δεκαετία του 1980, ο Yamani είδε την πτώση της πετρελαϊκής παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας από πλέον των 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως σε λίγο περισσότερο από 2 εκατομμύρια, κι αυτό σε διάστημα μικρότερο από τέσσερα χρόνια, καθώς το βασίλειο ανέλαβε την πρωτοβουλία να υποστηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, ενώ η ζήτηση εξασθενούσε -Η παραγωγή των κρατών εκτός OPEC είχε πραγματοποιήσει ένα άλμα. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Al-Falih δεν είναι τόσο ακραία, αλλά το αφεντικό του είναι ένας άνθρωπος που βιάζεται.

Οι σημερινές περικοπές στην παραγωγή του OPEC+, για τις οποίες ο Al-Falih θεωρείται ο βασικός αρχιτέκτονας, προορίζονταν να διαρκέσουν έξι μήνες. Τώρα έχουν επεκταθεί για να διαρκέσουν για τέταρτη συνεχή χρονιά και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να παραταθούν ξανά, αν δεν επεκταθούν. Η Σαουδική Αραβία φέρει το κύριο βάρος αυτών των περικοπών και έχει πει ότι θα μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές αυτό το μήνα. Την ίδια στιγμή, ο πρίγκηπας του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman, ο de facto ηγέτης της χώρας, θέλει να δώσει το 5% της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco, σε τιμή που θα το εκτιμούσε αν έφτανε στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.