Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα περάσει από ένα κρίσιμο τσεκ απ αυτή την εβδομάδα, καθώς τα οικονομικά στοιχεία θα αποκαλύψουν αν κατάφερε τελικά η Γερμανία να αποφύγει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά το β’ τρίμηνο.

Την περσινή χρονιά απέφυγε μετά βίας πέρυσι την ύφεση και φέτος παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, με τους ειδικούς να προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,8% φέτος και 0,7% για το 2020. Αυτό εφόσον δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως η επιβολή αμερικανικών δασμών στα αυτοκίνητα – ενδεχόμενο που αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα δέχονταν καίριο πλήγμα το οποίο δεν θα αργούσε να φανεί και στο ΑΕΠ.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας είναι βαρύνουσας σημασίας για τη γερμανική οικονομία που στηρίζεται εξαιρετικά πολύ στις εξαγωγές.

Μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, όπως η Continental, η Daimler, η BASF και η Lufthansa έχουν ανεξαιρέτως προχωρήσει σε υποβάθμιση των προοπτικών τους.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της τελευταίας δεκαετίας σχεδόν τον Ιούνιο, οι δείκτες εμπιστοσύνης μειώθηκαν και τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν επίσης. Τα σχετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε και η Capital Economics σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, ήρθαν να «σκοτώσουν την όποια ελπίδα» είχαν γεννήσει μία ημέρα νωρίτερα τα καλύτερα των προσδοκιών δεδομένα για τις παραγγελίες. Η κάποτε ισχυρή αγορά εργασίας δείχνει και αυτή σημάδια διάβρωσης.

Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η έκθεση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη θα δείξει ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο. Η συνολική οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε επέκταση 0,2% την ίδια περίοδο.

«Αυτό θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμα περισσότερους λόγους να αναλάβει δράση τον Σεπτέμβριο», αναφέρει ο Jamie Rush, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής οικονομίας στο Bloomberg Economics.

«Οι τελευταίοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η καθοδική τάση της ανάπτυξης θα συνεχιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος η αδυναμία στον βιομηχανικό τομέα να επεκταθεί στις υπηρεσίες και να αρχίσει να επηρεάζει την αγορά εργασίας».

Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, δεν υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος, ωστόσο η οικονομία βρίσκεται σε φάση αποθέρμανσης. Το β’ τρίμηνο το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο.

Στην Ιταλία, την 3η μεγαλύτερη οικονομία, κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες οξεία πολιτική κρίση και οι ειδικοί ανησυχούν για μια νέα παράλυση της οικονομίας. Ακόμα και πριν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αναλυτές είχαν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας σε μόλις 0,2%.

Εκτός από την έκθεση για το ΑΕΠ της Γερμανίας, άλλες σημαντικές εξελίξεις για την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν την έρευνα του ZEW τη Δευτέρα. Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,25% την Πέμπτη. Η εβδομάδα θα λήξει με τη ζώνη του ευρώ να δημοσιεύει τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο.

Στη Βρετανία τώρα, την 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η αγορά εργασίας, ο πληθωρισμός και τα στοιχεία για το λιανικό εμπόριο θα αποκαλύψουν μερικές από τις ζωτικής σημασίας πτυχές της οικονομίας της χώρας που διανύει το τελευταίο της καλοκαίρι εντός των κόλπων της ΕΕ. Αυτά τα στοιχεία θα παράσχουν στην Τράπεζα της Αγγλίας πρόσθετες πληροφορίες για να εκτιμήσει κατά πόσον η οικονομία χρειάζεται να καταστήσει αυστηρότερη ή χαλαρότερη τη νομισματική της πολιτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το βρετανικό ΑΕΠ ήταν 0,2% χαμηλότερο το τρίμηνο Μαρτίου- Ιουνίου σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο. Ήταν η πρώτη πτώση του από το 2012. Σε ετήσια βάση η βρετανική οικονομία παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,8% έναντι ρυθμών 2% το πρώτο τρίμηνο του δημοσιονομικού έτους. Επίσης, όπως σημειώνει το Bloomberg, ο βρετανικός πληθωρισμός αναμένεται να πέσει κάτω από τον στόχο.

Ήδη από το 2018 η βρετανική οικονομία κατέβασε σημαντικά ταχύτητα, καθώς αρκετές επιχειρήσεις θέλησαν να βάλουν στον πάγο σχέδια επενδύσεων, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το Brexit και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έξοδος έχει τώρα λάβει παράταση για την 31η Οκτωβρίου, αλλά η κατάσταση στη βρετανική πολιτική σκηνή κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι.

Με βάση τις κυρώσεις και τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, η οικονομική ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου στη Ρωσία θα μπορούσε να απογοητεύσει την επόμενη εβδομάδα. Ενδιάμεση πρόβλεψη του Bloomberg εκτιμά ότι η επέκταση ήταν μόλις 0,8%. Αυτό θα προκαλέσει ακόμα περισσότερη πίεση στην κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία έχει υποσχεθεί ανάκαμψη.

Στην Ασία, τα στοιχεία για τις επενδύσεις, την παραγωγή, το λιανικό εμπόριο και τις θέσεις εργασίας στην Κίνα για τον Ιούλιο θα δημοσιοποιηθούν Τετάρτη για να εκτιμήσουν πόσο καλά αντιμετωπίζει τον εμπορικό πόλεμο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις επιβραδύνθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, με τον σινο-αμερικανικό πόλεμο να μαίνεται και τις γεωπολιτικές εντάσεις να χτυπούν κόκκινο,  το ερώτημα δεν είναι εάν αλλά πόσο σύντομα θα δούμε σε ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την παγκόσμια οικονομία σε μια νέα κρίση.