Η Γερμανία απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι σχεδιάζει να αγοράσει πετρέλαιο από τη Ρωσία στις αρχές του επόμενου έτους, λέγοντας ότι αντ’ αυτού θα εισάγει αργό πετρέλαιο από το Καζακστάν.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σχεδιάζει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αυτό τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών της Ρωσίας είπε ότι είχε λάβει αιτήματα για προμήθειες ρωσικού αργού το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τα γερμανικά διυλιστήρια Leuna και Schwedt εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Πλέον οι ροές κατά μήκος του αγωγού Druzhba – του μεγαλύτερου αγωγού αργού πετρελαίου της Ευρώπης – θα προέρχονται από το Καζακστάν, αν και αυτή η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

«Οι αναφορές ότι η Γερμανία είχε παραγγείλει ρωσικό αργό πετρέλαιο είναι ψευδείς», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας. «Οι εταιρείες ορυκτελαίων στα διυλιστήρια Leuna και Schwedt δεν θα παραγγέλνουν ρωσικό αργό πετρέλαιο το νέο έτος».

Το διυλιστήριο PCK στο Schwedt έχει «δεσμευμένη χωρητικότητα για το πετρέλαιο του Καζακστάν στο σύστημα αγωγών» από τον Ιανουάριο, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή «βόμβα» στα αντλιοστάσια και στη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ

Στο 40% διατηρεί η ΕΕ τον στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο χρυσός «λάμπει» ξανά – Επανέρχεται άνω των 1.800 δολαρίων