Η Ισπανία πρόκειται να επεκτείνει το εθνικό lockdown που έχει επιβάλει λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ιταλία καθώς οι μολύνσεις στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα όλο και αυξάνονται, γεγονός που προβληματίζει το οποιοδήποτε σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, πρόκειται να φέρει το ζήτημα στο ισπανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, σχετικά με την επέκταση του lockdown μέχρι τις 25 Απριλίου, ενώ ο ομόλογος του Τζουσέπε Κόντε θα επεκτείνει την καραντίνα για δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της στις 13 Απριλίου, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των περιπτώσεων κορωνοϊού περιπλέκει τις προσπάθειες των ευρωπαίων ηγετών για να χαλαρώνουν σταδιακά τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί για την επιβράδυνση της εξάπλωσης. Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στις οικονομίες της Ευρώπης και όχι μόνο με τους πολιτικούς να δέχονται πιέσεις να αρθεί το lockdown όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η Ευρώπη έχει πληγεί τόσο πολύ, που αντιπροσωπεύει παραπάνω από το 65% των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω κορωνοϊού με την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να ακολουθούν από κοντά το ρεκόρ λοιμώξεων που έχουν οι ΗΠΑ.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Η Ιταλία δήλωσε την Τετάρτη ότι κατέγραψε 3.836 νέα κρούσματα, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών ημερών, ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Στη Γερμανία, όπου η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά σχεδόν 10% το τρέχον τρίμηνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να συσκεφθεί την Τετάρτη με τα κρατίδια σχετικά με το πόσο σύντομα και σε ποιο βαθμό μπορούν να περιοριστούν τα υπάρχοντα μέτρα.

«Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε είτε πολύ αισιόδοξοι είτε πολύ εφησυχαστές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ την Πέμπτη στο ραδιόφωνο της DLF. «Οι ημέρες για το Πάσχα θα είναι αποφασιστικής σημασίας και μόνο τότε θα ξέρουμε αν μπορούμε να ξεκινήσουμε οποιαδήποτε χαλάρωση».

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει βήμα – βήμα, δήλωσε ο Αλτμάιερ. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ξανά η καμπύλη.

Στην Ιταλία, μόνο επιλεγμένες εταιρείες στον τομέα των τροφίμων και του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και ενδεχομένως μερικά καταστήματα, θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν αξιωματούχοι. Μάλιστα, ο Κόντε ίσως εγκρίνει ένα διάταγμα μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ιταλία πρέπει να καθορίσει ποιοι βιομηχανικοί τομείς θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν την παραγωγή, δήλωσε ο Κόντε στο BBC. Αν οι επιστήμονες επιβεβαιώσουν ότι η χώρα μπορεί να ξεκινήσει μια σταδιακή επιστροφή στη δραστηριότητα, «θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε κάποια μέτρα μέχρι το τέλος αυτού του μήνα», πρόσθεσε.

Καθιστώντας την προσοχή

Ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Σπεράνζα, είναι επιφυλακτικός σχετικά με τη μερική άρση των μέτρων, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, επιμένοντας ότι πρέπει να δούμε αισθητή βελτίωση των δεδομένων για την εξάπλωση του κορωνοϊού πριν αρχίσουμε να ανοίγουμε καταστήματα πριν τον Μάιο.

Η ελάφρυνση του αποκλεισμού μπορεί να γίνει σε περιφερειακή βάση, δήλωσε αξιωματούχος. Το πλούσιο βόρειο κομμάτι της Ιταλίας ήταν εκείνο που δέχθηκε το χειρότερο πλήγμα από τον ιό. Η κυβέρνηση σκέφτεται (σχετικά με τη μερική άρση του Lockdown) να συστήσει στους πολίτες να φέρουν μάσκες και γάντια μαζί τους για προστασία σε κλειστές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων.

Τα μέλη της ιατρικής και επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύουν την κυβέρνηση συστήνουν προσοχή. Το lockdown απαγορεύει τις κινήσεις εντός της Ιταλίας και ουσιαστικά περιορίζει τους ανθρώπους στα σπίτια τους εκτός από κάποιους λόγους εργασίας, υγείας ή έκτακτης ανάγκης.

«Για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι ότι τα μέτρα του Lockdown είναι αποτελεσματικά και για να σταματήσουμε την επιδημία πρέπει να μειώσουμε τον ρυθμό με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός» δήλωσε ο Λούκα Ριτσέλντι, πνευμονολόγος σε νοσοκομείο της Ρώμης. «Ορισμένες αλλαγές στα μέσα Απριλίου θα είναι δικαιολογημένες, αλλά πρέπει να είναι μικρές και για δραστηριότητες που μπορούν να εγγυηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας, διαφορετικά είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα εστία εξάπλωσης του ιού», πρόσθεσε.

Παρεμβαίνοντας τους κανόνες

Η Πορτογαλία, η οποία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 18 Μαρτίου, θέσπισε αυστηρότερα μέτρα περιορισμού από την Πέμπτη έως και τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση επιπλέον θέλει να περιορίσει την κίνηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των διακοπών του Πάσχα κλείνοντας τα αεροδρόμια και απαγορεύοντας την κυκλοφορία μεταξύ των δήμων.

Στην Πορτογαλία η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει πληγεί τόσο πολύ από το ξέσπασμα του κορωνοϊού από την Ισπανία, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλο τον Απρίλιο και ο Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα θα δηλώσει αργότερα την Πέμπτη, πότε εκτιμάται ότι θα ξανανοίξουν.

Το Λουξεμβούργο θα γίνει η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα ξεκινήσει συστηματικές και μαζικές δοκιμές τεστ στον πληθυσμό της, ανεξάρτητα από το αν παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού ή όχι.

Σύμφωνα με ένα υπόμνημα «στρατηγικής εξόδου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είδε το Bloomberg, η κίνηση του Λουξεμβούργου είναι σημαντική και αποτελεί προϋπόθεση για να χαλαρώσουν τα μέτρα του lockdown.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων συνιστά τώρα την ευρεία χρήση μάσκας προσώπου για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού.

Καθώς η προστασία του προσώπου θεωρείται συμπληρωματική σε άλλα μέτρα, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η προσωπική υγιεινή, «η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινωνία θα μπορούσε να εξεταστεί ως μέτρο, ειδικά όταν επισκέπτεστε πολυάριθμους κλειστούς χώρους, όπως μανάβικα, εμπορικά κέντρα ή όταν χρησιμοποιώντας τις δημόσιες συγκοινωνίες», σύμφωνα με την ΕΕ.