Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Αυστραλίας, της Βρετανίας και της Ταϊλάνδης προειδοποίησαν πρόσφατα πως οι προοπτικές της νομισματικής πολιτικής παραμένουν αβέβαιες, παρά τις αυξανόμενες παγκόσμιες προσδοκίες πως τα επιτόκια βρίσκονται, πια, στο ανώτατο σημείο τους.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αντιμετωπίζει «ένα ευρύ φάσμα αβεβαιότητας», ανέφερε η διοικητής Μισέλ Μπούλοκ, προσθέτοντας πως «η οικονομική δραστηριότητα έχει, μεν, αντέξει περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, κάνοντας τον πληθωρισμό δυσκολότερα αντιμετωπίσιμο».

Ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Ντέιβ Ράμσντεν, υπογράμμισε πως είναι, μεν, πιο σίγουρος όσον αφορά την προοπτική του πληθωρισμού, αλλά τόνισε πως υπάρχει ακόμα σημαντική αβεβαιότητα. Υποστήριξε πως οι αγορές έχουν συνειδητοποιήσει, πια, πως τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ ανέδειξε και την μεταβλητότητα των αγορών σε κάθε ανακοινωθέν νέων μακροοικονομικών στοιχείων.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ενισχύσει την κερδοφορία των τραπεζών, αλλά αυτό θα αποδειχθεί παροδικό, όπως σημείωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, προειδοποιώντας για την πιθανότητα πιστωτικών κινδύνων οι οποίοι θα προκαλέσουν απώλειες στα περιουσιακά στοιχεία. Υπογράμμισε, δε, πως οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την υψηλή κερδοφορία τους για να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ταϊλάνδης εξέφρασε την ανησυχία του όσον αφορά το υψηλό επίπεδο του χρέους των νοικοκυριών, το οποίο ανέρχεται στο 90% του ΑΕΠ. Άλλοι παράγοντες οι οποίοι περιπλέκουν την νομισματική πολιτική συμπεριλαμβάνουν την μετατροπή της πιστωτικής ανάπτυξης σε αρνητικό πρόσημο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και την αποτυχία της επιστροφής της Κίνας στα προ-πανδημικά επίπεδα ανάπτυξης. 

Παράλληλα, τόνισε πως η Ταϊλάνδη και άλλες αναδυόμενες αγορές μπορεί να καταλήξουν να έχουν χαμηλότερα επιτόκια από τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα είναι πρωτάκουστο.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, o Υπουργός Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ, Πολ Τσαν, ανέφερε πως η τάση προς την αποπαγκοσμιοποίηση και την μείωση των κινδύνων είναι ανησυχητική, αφού θα επηρεαστεί αρνητικά η οικονομική ανάπτυξη, θα περιοριστεί η πρόσβαση στις αγορές και θα επηρεαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα. Όσον αφορά για τα θετικά τεκταινόμενα, ο Τσαν αναφέρθηκε στην πρόσφατη χαλάρωση των γεωπολιτικών εντάσεων. 

Παρ’ όλα αυτά, η αλλαγή αυτή είναι αρκετά σημαντική έτσι ώστε να αλλάξει την όψη της παγκόσμιας οικονομίας και τον τρόπο με τον οποίο θα εκτυλίσσονται οι μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της BlackRock και πρώην επικεφαλής της Swiss National Bank, Φίλιπ Χίλντεμπραντ.

Ο κατακερματισμός του εμπορίου, συνδυασμένος με τη γήρανση του πληθυσμού και τη μετάβαση προς το net zero σημαίνουν πως πολλές χώρες πρόκειται να αντιμετωπίσουν σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά την προσφορά, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μόνιμες πληθωριστικές πιέσεις ακόμα και όταν επιτευχθεί ο πληθωριστικός στόχος του 2%. 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ, Τζέικομπ Φρένκελ, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να αιφνιδιαστούν από μία πιθανή νέα έξαρση του πληθωρισμού, όπως συνέβη μετά την πανδημία.

«Το εάν τα σοκ είναι μόνιμα ή παροδικά είναι η λάθος προσέγγιση. Ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτης είναι να εξασφαλίσει πως τα σοκ θα αποδειχθούν προσωρινά λόγω των κινήσεων της κεντρικής τράπεζες», συμπλήρωσε.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δυσκολότερα, όπως ανέφερε ο πρώην επικεφαλής της RBA, Φίλιπ Λόου, σημειώνονται πως «θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα στον πληθωρισμό σε σχέση με τα τελευταία 30 χρόνια. Ο κόσμος περνάει, πια, μία περίοδο ασταθούς περιβάλλοντος τιμών».

«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η τρέχουσα δοκιμασία του πληθωρισμού είναι τόσο σημαντική. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεπεράσουμε. Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να πείσουν τον κόσμο πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει γρήγορα εντός στόχου. Εάν δεν το καταφέρουν, τότε την επόμενη φορά που θα υπάρξει πληθωριστική άνοδος, οι καταναλωτές δεν θα πειστούν, κάτι το οποίο θα κάνει τη δουλειά των κεντρικών τραπεζών πολύ πιο δύσκολη», συμπλήρωσε ο Λόου.

Διαβάστε ακόμη:

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυτές είναι οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο «Ηρακλής III» για τα «κόκκινα» δάνεια

Ντέιβιντ Κάμερον: Συνάντησε τον Γ. Γεραπετρίτη μετά το unfair του Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ