Αναστολή στην αγοραπωλησία των μετοχών των κινεζικών κατασκευαστικών Sunac China Holdings και Shimao Group Holdings αποφασίστηκε την Παρασκευή, αφού οι δύο εταιρείες δεν κατάφεραν να δημοσιεύσουν εγκαίρως τα επίσημα ετήσια οικονομικά τους στοιχεία.

Τα πρόσφατα lockdown και οι αλλαγές στους κανονισμούς της κινεζικής αγοράς ακινήτων έχουν προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις σε δεκάδες εισηγμένες στην αγορά του Χονγκ Κονγκ εταιρείες. Παράλληλα, ο αριθμός των πωλήσεων ακινήτων στην Κίνα συνέχισε την καθοδική του πορεία το Μάρτιο, προκαλώντας έλλειψη ρευστότητας στις ήδη υπερχρεωμένες κατασκευαστικές, παρά τις κινήσεις στήριξης της κυβέρνησης.

Ο δείκτης μετοχών εταιρειών της αγοράς ακινήτων της Κίνας κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,4%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της China Real Estate Information Corporation, οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες στην υπερχρεωμένη αγορά ακινήτων της Κίνας κατέγραψαν μείωση πωλήσεων της τάξης του 53% σε σχέση με πέρυσι, παρά το πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης, το οποίο έχει διευκολύνει τη δανειοληψία τόσο των εταιρειών όσο και των καταναλωτών. 

Η κινεζική εταιρεία παροχής υπηρεσιών στην εν λόγω αγορά ακινήτων E-House, από την πλευρά της, προειδοποίησε πως μπορεί να μην έχει αρκετή ρευστότητα για την αποπληρωμή των μετόχων της.

Σύμφωνα με τους επενδυτές, τα κινεζικά ομόλογα υψηλής απόδοσης σε δολάρια κατέγραψαν πτώση της τάξης του 1%-2% την Παρασκευή, αντιστρέφοντας το ράλι του τελευταίου δεκαημέρου.

Όσο για τη Loomis, Sayles & Co, η αδιαφάνεια και η καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση χρέους των εν λόγω κινεζικών εταιρειών προκαλεί διεθνή ανησυχία όσον αφορά την εταιρική και οικονομική διακυβέρνηση της συγκεκριμένης αγοράς. Σύμφωνα με το στέλεχος της εταιρείας, Elaine Stokes: «ακούμε πολλές δικαιολογίες όπως κορωνοϊός, όπως τοπικές αρχές αλλά παρ’ όλα αυτά η καθυστέρηση είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι θα έπρεπε».

Οι εταιρείες ακινήτων καλούνται να αποπληρώσουν $3,1 δισ σε onshore ομόλογα και ομόλογα σε δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Παράλληλα, ο τομέας καλείται να προβεί σε αποπληρωμές trust ύψους $8,45 δισ τον Απρίλιο, σύμφωνα με την εταιρεία Use Trust.

Διαβάστε ακόμα:

Παναγιώτης Λαδακάκος (ΕΛΕΤΑΕΝ): «Το κόστος της αιολικής ενέργειας είναι 3-4 φορές χαμηλότερο από τα ορυκτά καύσιμα»

Τώρα τρέχουν να αγοράσουν χρυσό και λίρες – «Στο κόκκινο» η ζήτηση

Leasing ακινήτων: 9+1 ερωτήσεις για το νέο προϊόν που θα λανσάρουν οι τράπεζες