Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές περιουσίες δημιουργήθηκαν. Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η συνολική καθαρή περιουσία των δέκα πλουσιότερων μεγιστάνων στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών ανέρχεται σε 155 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη από τα περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2020.

Υπενθυμίζεται πως μία από τους δέκα αυτούς μεγιστάνες είναι η Ελληνίδα Μαρία Αγγελικούση, η οποία διαθέτει περιουσία αξίας 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά ταύτα, οι οικογενειακές δυναστείες με χαμηλό προφίλ προσπαθούν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους και να διαφοροποιήσουν τις περιουσίες τους.

Μάλιστα, υπάρχει μια συγκεκριμένη εταιρεία στον χώρο της ναυτιλίας που η περιουσία της έχει αυξηθεί εκρηκτικά αγγίζοντας τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εν λόγω εταιρεία έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις και έχει οδηγήσει σε διαφοροποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πέρα από τη ναυτιλία.

Ο λόγος για την Yildirim Holding AS, μια τουρκική εταιρεία που έχει καταφέρει να σημειώσει μια εκρηκτική ανάπτυξη στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών και έχει υπερτριπλασιαστεί σε αξία, καθιστώντας τα μέλη της οικογένειας που βρίσκεται πίσω από αυτήν δισεκατομμυριούχους. Η εταιρεία έχει κερδίσει μεγάλα ποσά από το εμπόριο άνθρακα με τη Ρωσία και την εξόρυξη χρωμίου στο Καζακστάν και σιδηρονικελίου στο Κόσοβο, και τώρα ετοιμάζεται να επενδύσει 10 δισ. δολάρια σε αιολικά πάρκα, βιομηχανίες λιπασμάτων στις ΗΠΑ και άλλους τομείς.

Το κεφάλαιο για αυτό το τολμηρό σχέδιο προέρχεται από ένα απροσδόκητο κέρδος που προέκυψε από ένα στοίχημα που έκανε η εταιρεία σε μια δύσκολη γραμμή μεταφοράς κοντέινερ το 2010, και απέδωσε πάνω από 800%.

Η επιτυχημένη πορεία

Πριν από 14 χρόνια, η CMA CGM βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικής κρίσης και αναγκάστηκε να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της. Κατάφερε ωστόσο, να διασωθεί από τον Ρόμπερτ Γιλντιρίμ, διευθύνοντα σύμβουλο του βιομηχανικού ομίλου Yildirim Holding.

Ο Γιλντιρίμ επένδυσε 500 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία και απέκτησε ένα ποσοστό 20%, το οποίο αργότερα αυξήθηκε στο 24%. Αυτό το ποσοστό έχει αποδώσει 600 εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας την CMA CGM το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Yildirim Holding, το οποίο εκτιμάται ότι αξίζει περί τα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg.

Η ιδιοκτησία της εταιρείας μοιράζεται εξίσου μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου και του αδελφού του, πρόεδρο Ali Riza Yildirim. Η CMA CGM είναι η βάση για τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του Γιλντιρίμ και διαθέτει 24 τερματικούς σταθμούς λιμένων, κατατάσσεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιδηροχρωμίου υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα στον κόσμο και έχει επιχειρήσεις που εκτείνονται σε 56 χώρες. Το επενδυτικό της σχέδιο 10 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επέκταση στο θαλάσσιο εμπόριο και ακόμη παραπέρα, με εργοστάσια αμμωνίας και ουρίας στις ΗΠΑ και μονάδες αιολικής ενέργειας στην Αλβανία, την Κροατία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Κόσοβο και την Τουρκία.

Άλλες επενδυτικές δραστηριότητες

Τα τελευταία έξι χρόνια επένδυσε επίσης, 70 εκατομμύρια δολάρια στην τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα Samsunspor, εξαγοράζοντας τους μειοψηφικούς μετόχους. Η ομάδα πρόκειται να κατακτήσει το φετινό κύπελλο της δεύτερης κατηγορίας, κερδίζοντας την πρόκριση για το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας την επόμενη σεζόν. Τολμηρές κινήσεις ανάλογες με αυτές του Γιλντιρίμ υιοθετούνται όμως και από άλλους δισεκατομμυριούχους εφοπλιστές σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από 10 εκατ. διεκδικεί μέσω αγωγής ο Μίλτος Καμπουρίδης από την Dolphin Capital Investors

Οι δημοσκόποι… τα έπαιξαν, το Μαξίμου ετοιμάζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ «βουρλίζεται», το ΠΑΣΟΚ… ερωτάται και η αγορά ανασταίνεται!

Οικογένεια Λαϊνόπουλου: Η ώρα του σφυριού για το «στρατηγείο» της Κηφισιάς (pics)
Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ