Το Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας θα αγοράσει μερίδιο 10% στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου στο πλαίσιο μετοχικού ανασχηματισμού.

Το ταμείο αγοράζει το μερίδιο καθώς η ισπανική Ferrovial πουλά το 25% της συμμετοχής της. Το υπόλοιπο 15% που κατέχει η εταιρεία υποδομών θα πάει στην Ardian, μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα το Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά την Τρίτη.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, γνωστό ως PIF, αποτελεί σημαντική επενδυτική δύναμη σε όλο τον κόσμο, καθώς ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, αναδιαμορφώνει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα με το δικό του σήμα κρατικού καπιταλισμού. Το ταμείο, μέρος μιας κοινοπραξίας που αγόρασε τη μονάδα πύργων της Vodafone Group Plc το 2022, στοχεύει να φτάσει σε ενεργητικό 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030. Αυτό θα καθιστούσε το PIF το μεγαλύτερο ταμείο επενδύσεων παγκοσμίως, έναν τίτλο που σήμερα κατέχει το πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας.

Η Ferrovial, της οποίας τα συμφέροντα σε αεροδρόμια καλύπτουν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και ένα μερίδιο σε έναν τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής της στο Heathrow του Λονδίνου. Η αεροπορική κίνηση έχει ανακάμψει μετά τον αποδεκατισμό της κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, βοηθώντας το Heathrow να μειώσει τις ζημίες του κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους.

Παρόλα αυτά, η ισπανική εταιρεία παραμένει φορτωμένη με χρέος άνω των 14 δισεκατομμυρίων λιρών. Η Ardian και το δημόσιο ταμείο της Σαουδικής Αραβίας θα προστεθούν στους υφιστάμενους ιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων το Κατάρ, το οποίο κατέχει το 20%, και οι μικρότεροι επενδυτές Caisse de dépôt et placement du Québec, το κρατικό ταμείο πλούτου GIC της Σιγκαπούρης και η Alinda Capital Partners των ΗΠΑ.Καθένας από αυτούς έχει μερίδιο κάτω του 13%.

Το Χίθροου αποτελεί σημαντικό προορισμό για πτήσεις από την περιοχή του Κόλπου, με την Emirates, την Qatar Airways και την Etihad Airways PJSC να εξυπηρετούν τον κόμβο με πολλές πτήσεις την ημέρα. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης της αεροπορικής της βιομηχανίας, επιδιώκοντας να προσελκύσει περισσότερες επιχειρήσεις και τουρισμό στη χώρα. Πρόσφατα δημιούργησε την Riyadh Air, μια νέα αεροπορική εταιρεία που θα λειτουργεί παράλληλα με τον υπάρχοντα εθνικό αερομεταφορέα Saudia.

Διαβάστε ακόμη:

Στα «κάγκελα» οι ξενοδόχοι για το τέλος ανθεκτικότητας και τα «Αirbnb» (πίνακας)

COP28: Στο Ντουμπάι παρουσία Mητσοτάκη η συμφωνία για νέο πράσινο νησί με την Masdar

ΥΠΕΝ: «Πράσινο» στην Energean για νέα ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ