Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σειρά μέτρων λιτότητας για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Μεταξύ των μέτρων, ο τριπλασιασμός του φόρου προστιθέμενης αξίας και η αναστολή του επιδόματος κόστους διαβίωσης για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την αύξηση των εσόδων και τον εξορθολογισμό των δαπανών εκτιμώνται συνολικά σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ριάλ (26,6 δισεκατομμύρια δολάρια) συνολικά, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Οι συνολικές δαπάνες για το 2020 θα παραμείνουν κοντά στον αρχικό προγραμματισμό, καθώς τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν ανακατανεμήθηκαν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ως βοήθεια προς επιχειρήσεις, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Mohammed Al-Jadaan σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

«Αυτές είναι οι προτεραιότητες: η υγειονομική περίθαλψη και το βιοτικό επίπεδο του κόσμου », δήλωσε ο Al-Jadaan για να προσθέσει ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η δημοσιονομική δύναμη της χώρας, ώστε όταν τελειώσει το lockdown, να μπορεί να δοθεί στήριξη στην οικονομία.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το επίδομα κόστους διαβίωσης θα ανασταλεί από την 1η Ιουνίου και ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα αυξηθεί στο 15% από το 5% από την 1η Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο αντιμετωπίζει μια δεύτερη κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από το αργό πετρέλαιο – και η ήδη εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη του βασιλείου από την τελευταία βουτιά των τιμών του πετρελαίου το 2014, αναμένεται να εκτροχιαστεί. Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε πάνω από 50% τον Μάρτιο, συμβάλλοντας στη μηνιαία πτώση – ρεκόρ κατά 27 δισ. δολ. των καθαρών ξένων περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας.