Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αγόρασε 23 τόνους χρυσού τον Ιανουάριο, γεγονός που την καθιστά πρωταθλήτρια στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου παγκοσμίως.

Η χώρα κατέχει τώρα 565 τόνους χρυσού, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πρόσθεσαν 31 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις αγορές τους κατά 16% από τον Δεκέμβριο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν βρέθηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση, προσθέτοντας 15 τόνους και 4 τόνους, αντιστοίχως.

Η Τουρκία συσσωρεύει χρυσό εδώ και μερικούς μήνες και ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του μετάλλου μεταξύ των νομισματικών αρχών για το 2022. Ο χρυσός είναι επίσης ένα δημοφιλές εμπόρευμα μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών που τον χρησιμοποιούν ως «αντίβαρο» έναντι των συναλλαγματικών και πληθωριστικών πιέσεων.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ανέστειλε προσωρινά ορισμένες εισαγωγές χρυσού ως μέρος ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων από τους καταστροφικούς σεισμούς. Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να περιορίσει τις εισαγωγές χρυσού, οι οποίες θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή για την επιδείνωση των εξωτερικών οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη

Στο κάδρο των ερευνών νέα στοιχεία και πρόσωπα μετά την προφυλάκιση του σταθμάρχη Λάρισας

Επ. Ανταγωνισμού: Σε αρμόδιο Εισηγητή η διερεύνηση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο

Ευρωζώνη: Απότομη συρρίκνωση του επενδυτικού κλίματος τον Μάρτιο