Στο πιο ριζικό πακέτο μέτρων από το 1972 για την ελάφρυνση των φορολογουμένων προχωρά η κυβέρνηση της Λιζ Τρας προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Το βρετανικό σχέδιο περιλαμβάνει μειώσεις εισφορών όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες.

Ο νέος «τσάρος» της βρετανικής οικονομίας Κουάζι Κβάρτενγκ ανακοίνωσε τη μείωση του τέλους χαρτοσήμου για τις αγορές ακινήτων και επιβεβαίωσε τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας με 60 δισ. λίρες (67 δισεκατομμύρια δολάρια) τους επόμενους έξι μήνες. «Υποσχεθήκαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη», είπε ο Κβάρτενγκ στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο την Παρασκευή.

«Υποσχεθήκαμε μια νέα προσέγγιση για μια νέα εποχή». Τα μέτρα αποσκοπούν στην αποτροπή μιας ύφεσης που η Τράπεζα της Αγγλίας λέει ότι έχει ήδη ξεκινήσει και στην ενίσχυση της παραγωγικότητα. Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι οικονομία δεν μπορεί να αντέξει το δημοσιονομικό κόστος και θα προκαλέσει νομισματική κρίση καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι κινήσεις του Κβάρτενγκ θυμίζουν τα φορολογικά μέτρα του Νάιτζελ Λόσοντ το 1988. Η φορολογική μεταρρύθμιση τότε έδωσε ώθηση στην οικονομία αλλά εκτόξευσε τον πληθωρισμό, οδηγώντας την Τράπεζα της Αγγλίας σε αύξηση των επιτοκίων στο 15% το 1989.

Αναλυτικά τα μέτρα

  • Μείωση του κύριου συντελεστή φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αφήνοντας τον βασικό συντελεστή στο 19% το 2023 και κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου 45%
  • Κατάργηση της αύξησης 1,25% στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης
  • Ακύρωση της προγραμματισμένης αύξησης του εταιρικού φόρου, αφήνοντας τον βασικό συνετελεστή στο 19%
  • Μείωση του τέλους χαρτοσήμου στις αγορές κατοικιών, μια απόφαση που έδωσε ώθηση στις μετοχές του κλάδου, περιορίζοντας το κόστος για 200.000 αγοραστές ετησίως
  • Στόχος για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου η ετήσια ανάπτυξη 2,5%, ένα ποσοστό που δεν έχει επιτευχθεί για περισσότερο από μια δεκαετία
  • Βήματα για τη μείωση των πολεοδομικών περιορισμών για τη χρήση γης,
  • Κατάργηση ανώτατου ορίου στις πληρωμές μπόνους στους τραπεζίτες
  • Δημιουργία νέων «επενδυτικών ζωνών» με πιο ευνοϊκούς κανονισμούς για τις επιχειρήσεις
  • Ακύρωση προγραμματισμένης αύξησης των δασμών στο αλκοόλ

Η Τρας και το επιτελείο της λένε ότι τα μέτρα που ανακοινώνουν δεν θα πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και ότι η μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να προσελκύσουν περισσότερα ταλέντα, αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα.

Διαβάστε ακόμα:

Οι σκοτεινές μπίζνες της Τουρκίας του Ερντογάν

Ο Yul Brynner του Μαξίμου, ο αόρατος σύμβουλος, το φέσι της ΕΥΔΑΠ και τα χρυσά ακίνητα

Grimaldi εναντίον ΟΛΘ για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας