Νέες φορολογικές προτάσεις που απευθύνονται κυρίως στις εταιρείες, συνέταξαν οι Τούρκοι νομοθέτες, επιδιώκοντας να αποκαταστήσουν  τον προϋπολογισμό της χώρας που έχει πληγεί από τους σεισμούς του περασμένου έτους, σε μια μεταρρύθμιση που θα είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας γενιάς.

Τα σχέδια  συνεπάγονται πρόσθετα έσοδα ύψους 226 δισεκατομμυρίων λιρών (7 δισεκατομμυρίων δολαρίων), που αντιστοιχούν περίπου στο 0,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή το θέμα είναι ιδιωτικό. Η νέα νομοθεσία καταρτίζεται τώρα για να συζητηθεί στο κοινοβούλιο προς το τέλος του μήνα, δήλωσε το ίδιο πρόσωπο.

Το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν αρκετή πλειοψηφία για να προωθήσουν νόμους. Παρόλα αυτά, η πρόταση μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά αμφιλεγόμενη και οι αρχές έχουν ήδη υποχωρήσει για ένα προηγούμενο σχέδιο για την εισαγωγή φόρου συναλλαγών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ο υπουργός Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι οι νέοι φορολογικοί κανονισμοί θα παρουσιαστούν σύντομα στο κοινοβούλιο της χώρας. Το γραφείο του και το γραφείο του Ερντογάν αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών συνέταξε το τελευταίο σχέδιο αφού δύο σεισμοί πέρυσι – παράλληλα με γενναιόδωρες προεκλογικές δαπάνες – υποχρέωσαν την κυβέρνηση να δαπανήσει περισσότερα από όσα είχε αρχικά προγραμματίσει. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία ετοιμάζεται να να εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται στο 6,4% του ΑΕΠ φέτος, το οποίο θα είναι από τα μεγαλύτερα κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών του Ερντογάν στην εξουσία.

Το σχέδιο αποτελεί την τελευταία προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και εντάσσεται στο πλαίσιο της αλλαγής πολιτικής που επέβλεψε ο Σιμσέκ από τότε που ανέλαβε τα οικονομικά της χώρας μετά τις εκλογές του περασμένου έτους. Η στροφή προς πιο mainstream οικονομικά έχει βρει απήχηση στους ξένους επενδυτές που έχουν επιστρέψει στην αγορά χρέους της Τουρκίας, αν και ορισμένοι επέκριναν μια προηγούμενη προσπάθεια περικοπής των δαπανών ως ανεπαρκή σε μια εποχή που ο πληθωρισμός ξεπερνά το 75%.

Η πρόταση προβλέπει μία από τις μεγαλύτερες αναθεωρήσεις του φορολογικού κώδικα της Τουρκίας από τότε που οι αρχές αύξησαν τις εισφορές σε όλους τους τομείς πριν από δύο δεκαετίες για να πληρώσουν τις ζημιές από τους σεισμούς που έπληξαν το 1999.

Πολυεθνικές εταιρείες της Τουρκίας

Η Τουρκία αναμένει 40 δισεκατομμύρια λίρες σε πρόσθετα ετήσια έσοδα το επόμενο έτος από την προγραμματισμένη επιβολή ελάχιστου φόρου 15% στις πολυεθνικές εταιρείες για τα κέρδη που προκύπτουν στη χώρα, σύμφωνα με τη μελέτη. Η κίνηση αυτή θα είναι σύμφωνη με μια προσπάθεια υπό την ηγεσία της Ομάδας των 20 που επιδιώκει να αποτρέψει την εκμετάλλευση των κενών μεταξύ των φορολογικών κανόνων των χωρών σε όλο τον κόσμο.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει άλλα 90 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως από μια νέα ελάχιστη φορολογική βάση που θα εφαρμοστεί στις τουρκικές εταιρείες.

Εταιρείες Real Estate

Οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία θα πρέπει να καταβάλλουν ελάχιστο εταιρικό φόρο για τα κέρδη που προέρχονται από πωλήσεις ή ενοικιάσεις ακινήτων. Ο κανόνας θα οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα 7,2 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων

Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής φόρου συναλλαγών 0,03% στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, οι οποίες έχουν γίνει δημοφιλείς μεταξύ των Τούρκων επενδυτών λιανικής που αναζητούν ένα αντιστάθμισμα έναντι της αδυναμίας της λίρας και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού. Η κίνηση αυτή θα αποφέρει έσοδα 3,7 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις.

Διαβάστε ακόμη

Airbnb: Νέα φορο-μέτρα και χρονικά πλαφόν με μεταβατική περίοδο προσαρμογής

Η «συμμαχία» Μέμου – Γεράρδου στη hoper και το στοίχημα του Ωνάση

Dimand: Στα σκαριά δύο νέες mega στρατηγικές συνεργασίες – Τα νέα projects άνω των 100.000 τ.μ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ