Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης των ευρωπαϊκών χωρών, καταγράφωντας τη γοργότερη ανάπτυξη εδώ και μισό αιώνα αλλά στη συνέχεια αναμένεται να υποκύψει στις πιέσεις των αγορών και να βρεθεί στην τελευταία θέση της κατάταξης μέχρι το 2023.

Αυτό υπολογίζουν οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, οι οποίοι έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του 2021 στο 6%, ρεκόρ από το 1973, ξεπερνώντας τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η αύξηση της τάξης του 0,6 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αντικατοπτρίζει τον αυξημένο εμβολιασμό στη χώρα, όπως και τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κίνησης.

Πιο μακροπρόθεσμα, όμως, η εικόνα αποδεικνύεται λιγότερο θετική. Οι αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του 2023 κατά 0,4 στο 1,7%, υπολογίζοντας προβλήματα λόγω του Brexit και της μειωμένης παραγωγής της Βρετανίας. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία της Βρετανίας θα επεκταθεί βραδύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Τα ευρήματα των ερευνών υποδεικνύουν τη δυσκολία των ρυθμιστών όσον αφορά την άρση των επιβοηθητικών μέτρων για την οικονομία.  Αν και οι επενδυτές αναμένουν τη σύσφιξη της οικονομικής βοήθειας, ο επικεφαλής της ΤτΑ Αντριου Μπέιλι και οι συνεργάτες του θέλουν να δουν σημάδια πως η ανάκαμψη είναι βιώσιμη πριν προχωρήσουν σε αλλαγές. 

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως η βρετανική οικονομία θα ανακτήσει τις ζημίες της φέτος αντί για το 2022. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Αντι Χαλντέιν ανέφερε πως οι επιπτώσεις του ιού οδηγούν τη χώρα σε μία γρήγορη ανάκαμψη η οποία θα ακολουθηθεί από μια πιο αργή ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμα: 

Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ, Τσιτσιπάς: Οι «χρυσές» business των σταρ του τένις

Συνεχίζεται ο «εμφύλιος» στην οικογένεια Βεντούρη

Bitcoin: Πώς χάθηκαν 300 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες