Η γαλλική startup μπαταριών, Verkor, συγκέντρωσε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει ένα εργοστάσιο στη βόρεια Γαλλία, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, εντείνει τις προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων στην ηλεκτροκίνηση έτσι ώστε να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η κατασκευή του νέου εργοστασίου που βρίσκεται στο λιμάνι της Δουνκέρκης και θα κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Verkor, Benoit Lemaignan. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η εν λόγω επένδυση, θα δημιουργήσει 1.200 θέσεις εργασίας και θα έχει αρχική παραγωγική ικανότητα 16 γιγαβατώρες ετησίως, ενώ υπολογίζεται πως θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2025.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι μπαταρίες μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικές όσον αφορά το κόστος», δήλωσε ο CEO. «Θέλουμε οι πελάτες μας να μπορούν να πουλάνε οικονομικά προσιτά αυτοκίνητα. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα τοπικό οικοσύστημα μπαταριών».

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο είναι ένα από τα τέσσερα του είδους του που σχεδιάζονται στη Γαλλία, καθώς ο Μακρόν πιέζει να ανταγωνιστεί με κίνητρα πράσινης τεχνολογίας τις ΗΠΑ και την Ασία.

Η περιοχή γύρω από τη Δουνκέρκη έχει προσελκύσει και άλλες επενδύσεις, όπως αυτές από την ταϊβανέζικη εταιρεία μπαταριών ProLogium Technology Co., επειδή βρίσκεται κοντά σε εργοστάσια ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γαλλία και τις γειτονικές χώρες, σε λιμάνι βαθέων υδάτων και σε σιδηροδρομικές συνδέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξαγωγές.

Η Verkor νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε μια συμφωνία για την προμήθεια της Renault με μπαταρίες υψηλών επιδόσεων από το 2025. Η Renault, η οποία κατείχε περίπου το 20% της Verkor, αναμένεται να παραμείνει με ποσοστό περίπου 10%.

Διαβάστε ακόμη 

Ποιο σούπερ μάρκετ «καρφώνει» τις εταιρείες που μειώνουν ποσότητες και δεν ρίχνουν τιμές

TikTok: «Καμπάνα» ύψους 345 εκατ. ευρώ από την ΕΕ – Τι απαντά η εταιρεία (upd) 

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για Καρυπίδη, νέα σφυριά για ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ