Τα μετρητά που εισρέουν στην Ινδία μετά από την ένταξη της σε βασικούς παγκόσμιους δείκτες ομολόγων αναδιαμορφώνουν ήδη τις αγορές σε μια χώρα που εδώ και καιρό θέλει να προστατευθεί από τις μεταβλητές εισροές και εκροές χρήματος.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει περίπου 780 δισεκατομμύρια ρουπίες (9,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιλέξιμα κρατικά ομόλογα από την ανακοίνωση-ορόσημο της JPMorgan Chase & Co. τον Σεπτέμβριο.

Τα ινδικά εταιρικά ομόλογα υπεραποδίδουν έναντι των αντίστοιχων ασιατικών, τα συναλλαγματικά αποθέματα σημείωσαν υψηλό ρεκόρ και η ρουπία έχει προστατευθεί από τον αντίκτυπο της ευρείας ενίσχυσης της ισοτιμίας του δολαρίου.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός. Η πολυαναμενόμενη ένταξη της Ινδίας στον δείκτη θα δημιουργήσει ευκαιρίες για αυξημένη συμμετοχή των ξένων επενδυτών», δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής Ασίας-Ειρηνικού της Wells Fargo & Co., Τσιντού Ναραγιανάν, προσθέτοντας πως «οι εισροές ύψους περίπου 25 δισ. δολαρίων για ινδικά ομόλογα μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους αναμένεται να στηρίξουν τη ρουπία».

Το Bloomberg δημιούργησε ορισμένους πίνακες οι οποίοι υποδεικνύουν την κατάσταση των ινδικών αγορών ενόψει της βασικής αλλαγής του δείκτη στα τέλη Ιουνίου.

Μεγάλες εισροές

Η εισροή κεφαλαίων έχει βοηθήσει τα ινδικά ομόλογα με χαρακτηρισμό Fully Accessible Route (FAR), τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στους δείκτες, να αποδώσουν 2,76% φέτος σε όρους δολαρίου όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Έχουν υπεραποδώσει έναντι ενός παγκόσμιου δείκτη αναδυόμενου κρατικού χρέους καθώς και ενός δείκτη εταιρικών και κρατικών ομολόγων των αναδυόμενων ασιατικών αγορών.

Επίδραση στο νόμισμα

«Παρατηρούμε ένα μικρό frontrunning», εν όψει της προθεσμίας του Ιουνίου, δήλωσε η οικονομολόγος της DBS Group Holdings Ltd, Ράντικα Ράο. «Ο κύριος όγκος των ροών δεν έχει λάβει χώρα ακόμα. Θα συμβεί όταν αρχίσει η ένταξη στους δείκτες και όταν ο δείκτης JPMorgan αντανακλά την πλήρη στάθμιση του 10% για την Ινδία προς το τέλος του έτους».

Ένα από τα αποτελέσματα των αυξημένων εισροών ήταν η επιτάχυνση της παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων στο ρεκόρ των 642,5 δισ. δολαρίων. Η παρέμβαση αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στη θωράκιση της ρουπίας από ασταθείς κινήσεις.

Ρεκόρ αποθεμάτων

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας αύξησε τις αγορές ξένου συναλλάγματος τις τελευταίες εβδομάδες, αγοράζοντας συνολικά 20 δισ. δολάρια από τις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Εταιρικά ομόλογα

Τα εταιρικά ομόλογα έχουν επίσης επωφεληθεί από τις ροές προς το κρατικό χρέος, καθώς τιμολογούνται σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης έχει μειωθεί κατά περίπου 30 μονάδες βάσης από την ανακοίνωση της ένταξης στον δείκτη.

Σημειωτέον πως το Bloomberg Index Services Ltd. θα συμπεριλάβει επίσης ορισμένα ινδικά ομόλογα στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών σε τοπικό νόμισμα από το 2025 και ύστερα.

Διαβάστε ακόμη 

Νέα «παράθυρα» για όσους έχασαν ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία 

Ρεύμα: Σταθερό το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Απρίλιο αυξήσεις αλλά και μειώσεις από  άλλους παρόχους 

Οι (υπερβολικές) αυξήσεις μισθών βλάπτουν την εργασία και την αγοραστική δύναμη 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ