search icon

Bloomberg

Ηνωμένο Βασίλειο: 3 εκατ. νοικοκυριά πνίγονται στα χρέη για ρεύμα και αέριο

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ «ενεργειακά εχόντων και μη εχόντων» όσο οι οφειλές μεγαλώνουν- Νέο άλμα του φυσικού αερίου χθες στο TTF

Στη φάση ενός έντονου «ενεργειακού διχασμού» έχει εισέλθει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την εκτόξευση των τιμών για το ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά, όπως αναφέρει το Bloomberg, χρωστούν περισσότερα χρήματα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, πυροδοτώντας τις ανησυχίες για ένα αυξανόμενο χάσμα ενεργειακού πλούτου με τους λογαριασμούς να αυξάνονται το χειμώνα.

Σημειώνεται ότι ενώ το ποσοστό όσων έχουν χρέη από λογαριασμούς ενέργειας μειώθηκε περίπου στο ένα δέκατο από το περασμένο φθινόπωρο, το οφειλόμενο ποσό αυξήθηκε κατά 19% σε περίπου 190 λίρες (226 δολάρια) ανά καταναλωτή κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον ιστότοπο σύγκρισης τιμών κοινής ωφέλειας USwitch.com. Αντίθετα, τα δύο τρίτα των νοικοκυριών που είναι σε πίστωση είδαν τα υπόλοιπα τους να αυξάνονται σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ο εντεινόμενος διχασμός καταγράφεται καθώς η εγγυημένη τιμή (Energy Price Guarantee) που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση, δηλαδή το προσωρινό πάγωμα των τιμών των μονάδων ενέργειας, πρόκειται να λήξει τον Απρίλιο του 2023. Ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε ότι θα υπάρξει πιο στοχευμένη υποστήριξη για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

«Μεγαλώνει ένα χάσμα μεταξύ των ενεργειακών εχόντων και των μη εχόντων του Ηνωμένου Βασιλείου, με την ενεργειακή πίστωση να εκτινάσσεται στα ύψη για ορισμένους καθώς το χρέος διογκώνεται για άλλους. Εάν οι λογαριασμοί αυξηθούν ξανά τον Απρίλιο, αυτό θα δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση για πολλούς ανθρώπους» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Νιούντεγκ, διευθυντής στο Uswitch.com.

Νέο άλμα και στο TTF

Την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά συνεχίζει να κινείται σε ανοδική τροχιά. Έτσι χθες Τρίτη στο σημείο αναφοράς του TTF η τιμή αυξήθηκε στα 121,5 ευρώ/MWh, από 117,5 ευρώ/MWh που έκλεισε τη Δευτέρα και 98,5 ευρώ/MWh την περασμένη Παρασκευή. Τα συμβόλαια Ιανουαρίου 2023 έκλεισαν στα 127,72 ευρώ/MWh, ενώ του Φεβρουαρίου στα 130,32 ευρώ/MWh.

Διαβάστε ακόμη

«Σύμπλευση» Στουρνάρα – τραπεζιτών για τα «κόκκινα» δάνεια της νέας κρίσης

Η «υποκλοπάrtis» και τα γεμιστά, το τέλος ενός super (market) φλερτ, το χρυσό ακίνητο της Ελληνίς, μια… υπεξαίρεση, ένα ξεκαθάρισμα και η Αλλατίνη

Η φαντασμαγορική μεταμόρφωση των Harrods στο Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο

 

Exit mobile version