Από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ψηφίστηκε ο περίφημος νόμος του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα, μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου 2023 έχουν δημιουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ανάλυση της μη κερδοσκοπικής νομικής ομάδας Climate Power που επικαλείται το Bloomberg. Και πρόκειται μόνο για τις επίσημα καταγεγραμμένες νέες δουλειές.

Στις εν λόγω θέσεις εργασίας, που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών, καθώς και έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.

Η Climate Power απαριθμεί περισσότερα από 90 νέα έργα καθαρής ενέργειας σε 31 πολιτείες μετά την υπογραφή του νόμου IRA, που αντιπροσωπεύουν νέες επενδύσεις που συνολικά φτάνουν τα 90 δισ. δολάρια.

Οι πολιτείες που σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στις επενδύσεις είναι οι Αριζόνα, η Τζόρτζι, το Μιτσιγκαν, το Οχάιο, η Νότια Καρολίνα το Τενασί και το Τέξας. Η πολιτεία της Τζόρτζια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας καθώς έχει προσελκύσει τις περισσότερες επενδύσεις μέχρι στιγμής, με έργα αξίας 15 δισ. δολαρίων στα σκαριά, που αναμένεται να δημιουργήσουν σχεδόν 17.000 θέσεις εργασίας και αφορούν, μεταξύ άλλων, ένα εργοστάσιο ηλιακών πάνελ 2,5 δισ. δολαρίων και νέες εγκαταστάσεις μπαταριών έξω από την Ατλάντα για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων Hyundai και Kia.

«Η καθαρή ενέργεια και οι επενδύσεις που ευνοεί ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού φέρνουν οικονομική άνθηση», δήλωσε η Lori Lodes, εκτελεστική διευθύντρια και συνιδρύτρια της Climate Power. «Και είναι μόνο η αρχή».

Η Lodes ίδρυσε την Climate Power το 2020 με τον John Podesta, ο οποίος υπηρέτησε στις κυβερνήσεις Ομπάμα και Κλίντον, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης για να υπηρετήσει στον Λευκό Οίκο ως επιβλέπων την εφαρμογή των μέτρων για το κλίμα.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, που στοχεύει στη μείωση των κλιματικών εκπομπών της χώρας κατά 40% έως το 2030, παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές εκπτώσεις και άλλα κίνητρα προκειμένου να αναπτυχθεί η πράσινη βιομηχανία στις ΗΠΑ. Πριν ψηφιστεί, η πράσινη ομάδα BlueGreen Alliance και το Ινστιτούτο Ερευνών Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst εκτιμούσαν ήδη ότι εντός 10ετίας θα δημιουργηθούν περισσότερες από 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Άργησε να αυξήσει τα επιτόκια, θα καθυστερήσει να τα μειώσει

Μέχρι πότε θα χιονίζει σε κέντρο της Αθήνας και Αττική – Τι βλέπουν οι μετεωρολόγοι για τις επόμενες ώρες (vid)

10 κορυφαία ελληνικά 100% Merlot: Η τοπ λίστα της γλυκόπιοτης δύναμης