Οι ΗΠΑ απέφυγαν οριακά ένα ανατρεπτικό και δαπανηρό κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, καθώς το Κογκρέσο ενέκρινε συμβιβαστική νομοθεσία για τη διατήρηση της λειτουργίας της κυβέρνησης μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.

Η νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε και στα δύο σώματα το Σάββατο, 30/9, λίγες ώρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία των μεσάνυχτων, δίνει χρόνο στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να διαπραγματευτούν για πιο μακροπρόθεσμη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Δεν περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο αργά το βράδυ του Σαββάτου, επισφραγίζοντας μια εξαιρετική ημέρα στην Ουάσινγκτον που ξεκίνησε με τη χώρα να οδεύει προς μια αναπόφευκτη και παρατεταμένη διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης.

Η τελική ψήφιση από τη Γερουσία δρομολογήθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα από τον αντιμαχόμενο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος μπλόφαρε τους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους και προώθησε τον συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής. Είχαν απειλήσει να τον απομακρύνουν από την ηγεσία αν δεν έκλεινε την κυβέρνηση, μια κίνηση που οι περισσότεροι στο Κογκρέσο θεωρούν εξαιρετικά αντιδημοφιλής στους ψηφοφόρους.

«Αν κάποιος θέλει να με απομακρύνει επειδή θέλω να είμαι ο ενήλικας στην αίθουσα, ας το προσπαθήσει», δήλωσε ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους.

Σε μια ασυνήθιστα γρήγορη δράση στο συνήθως αργοκίνητο Καπιτώλιο, το νομοσχέδιο πέρασε και από τα δύο σώματα σε λιγότερο από 12 ώρες, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg.

«Απόλυτο τρενάκι του λούνα παρκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Guy Reschenthaler, ο επικεφαλής αναπληρωτής επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τα γεγονότα της ημέρας.
Οι Αμερικανοί και οι επενδυτές παγκοσμίως παρακολουθούσαν στενά την Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο κίνδυνος ενός shutdown αυξανόταν. Ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη παραβίαση της χρηματοδότησης θα σταματούσε πολλές ομοσπονδιακές λειτουργίες και μισθοδοσίες, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι ένα μακροπρόθεσμο shutdown θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να καταστείλει τον πληθωρισμό χωρίς εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας. Οι αγορές εξέτασαν επίσης πώς ένα αδιέξοδο θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τις αντιλήψεις για τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η νομοθεσία, η οποία στερείται βαθιών περικοπών δαπανών και συνοριακών πολιτικών που απαιτούν οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι, σηματοδοτεί μια σπάνια διακομματική νίκη σε μια έντονα διχασμένη Ουάσινγκτον.

«Αφού προσπάθησαν να πάρουν την κυβέρνησή μας σε ομηρία, οι Ρεπουμπλικάνοι MAGA δεν κέρδισαν τίποτα», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ μετά την τελική έγκριση.

Αλλά ο αποκλεισμός της βοήθειας για την Ουκρανία – τουλάχιστον προς το παρόν – αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Μπάιντεν και τους νομοθέτες και παρακάλεσε προσωπικά για νέα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και πυραύλων ATACMS μεγαλύτερης εμβέλειας.

Ο Μπάιντεν και άλλοι νομοθέτες προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν την Ουκρανία ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην πολεμική προσπάθεια. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει 44 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή πέρυσι και ο Μπάιντεν ζήτησε επιπλέον 24 δισεκατομμύρια δολάρια για να γεμίσουν λογαριασμούς που το Πεντάγωνο λέει ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να διακοπεί η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ο Μακάρθι έχει δεσμευτεί να περάσει ένα ξεχωριστό πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Γερουσία με ψήφους 88-9, λίγες ώρες μετά τη συντριπτική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι Δημοκρατικοί και περισσότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικανούς.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει 16 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση από καταστροφές, αλλά όχι βοήθεια για την Ουκρανία. Οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων που υποστηρίζουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας δήλωσαν ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί χωριστά.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα προσπάθεια για τον έλεγχο και πληρωμή των ενστάσεων

Μπλε Κέδρος: «Μπαράζ» προσφυγών για το 5άστερο της οικογένειας Ευμορφίδη στο Κουκάκι (pics)

Δημήτρης Μπακάκος (SingularLogic): Το εκλογικό σερί και τα 9 μεγάλα έργα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ