Νέος μήνας νέα προθεσμία και νέα προσπάθεια επιτάχυνσης του ελέγχου των εκκρεμών ενστάσεων από χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που «κόπηκαν» από τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που διεκδικούσαν.

Στόχος είναι ο έλεγχος των ενστάσεων να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά ποιοι από τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα δικαιωθούν και θα λάβουν αναδρομικά τα κρατικά δάνεια από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι περίπου 17.000 ενστάσεις των επαγγελματιών που έχασαν τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα εξεταστούν (έπειτα από 2,5 χρόνια καθυστέρησης) από ιδιωτική εταιρία και θα υπάρξει εισήγηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 προκειμένου να αρχίσει να πληρώνει.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι όσοι δικαιωθούν και λάβουν τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης. Ως περίοδος χάριτος θεωρείται «το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης».

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Σημειώνεται ότι όσοι έκαναν ένσταση και δικαιώθηκαν και πήραν τα δάνεια πριν την 1 Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος έληξε, στις 31 Μαΐου του 2023 και από τις 30 Ιουνίου 2023 έχουν ξεκινήσει να καταβάλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με τη διαδικασία η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΟ προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα το οποίο αφορούν.

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτημα επανεξέτασης και η διαδικασία μετασχηματισμού τους, είτε μερικώς είτε καθ’ ολοκληρίαν, είναι εντός των φορολογικών ή ημερολογιακών περιόδων που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση της αίτησης χορήγησης, τότε στην έννοια του μετασχηματισμού περιλαμβάνεται και η περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης ή ατομικών επιχειρήσεων σε οποιαδήποτε μορφής εταιρεία.

Ο έλεγχος των προϋποθέσεων γίνεται σωρευτικά για όλες τις επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται, ενώ ειδικά όσον αφορά την προϋπόθεση διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης και στην περίπτωση που ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της αρχικής και τελικής ημερομηνίας που λαμβάνεται υπόψη για τη διατήρηση αυτού, συγκρίνεται ο αριθμός των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την αρχική ημερομηνία με τον αριθμό των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την τελική ημερομηνία σε απόλυτη τιμή.

Διαβάστε ακόμη

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Υπερπλεονάσμα – έκπληξη έως 0,3% φέτος παρά την κρίση

Μπλε Κέδρος: «Μπαράζ» προσφυγών για το 5άστερο της οικογένειας Ευμορφίδη στο Κουκάκι (pics)

Δημήτρης Μπακάκος (SingularLogic): Το εκλογικό σερί και τα 9 μεγάλα έργα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ