Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως η υιοθεσία της νομοθεσίας-ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης θα επωφελήσει μόνο τις εταιρείες οι οποίες έχουν την οικονομική ικανότητα να καλύψουν το κόστος της συμμόρφωσης με αυτή, πλήττοντας πληθώρα μικρότερων επιχειρήσεων. 

Η ανάλυση των ΗΠΑ προσηλώνεται περισσότερο στην έκδοση του νομοσχεδίου του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία συμπεριλαμβάνει και όρους για την γεννητική τεχνητή νοημοσύνη. Ορισμένοι κανονισμοί του νομοσχεδίου είναι βασισμένοι σε όρους οι οποίοι είναι «απροσδιόριστοι ή γενικόλογοι», σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

H ανάλυση της Ουάσινγκτον θα μπορούσε να θέσει και την προσέγγιση της σύνταξης νομοθετών από πολλές χώρες. Μία ανησυχία των Αμερικανών πρόκειται για το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσηλώνεται περισσότερο στο πως δημιουργούνται τα μοντέλα της ΤΝ, ενώ οι ΗΠΑ θα ήθελαν περισσότερο νομοθεσία η οποία θα ελέγχει την εφαρμογή της ΤΝ. 

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ υποστηρίζει πως η νομοθεσία της Ε.Ε. κινδυνεύει να «περιορίσει την παραγωγικότητα και να οδηγήσει σε brain drain και μείωση των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων, μειώνοντας παράλληλα και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπεριλαμβάνει και λεπτομερή πρόταση αλλαγής της νομοθεσίας στην ανάλυσή του, ενώ σύμφωνα με τις αποκλειστικές πηγές του Bloomberg, η ανάλυση αυτή προσφέρθηκε σε πνεύμα συνεργασίας και θέλησης σύμπνοιας των κανονισμών. Ορισμένοι από τους φόβους των ΗΠΑ έχουν εκφραστεί και από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 

Το ΑΙ Act του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο υπερψηφίστηκε τον Ιούνιο, ζητά περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τη χρήση του μοντέλου και των πηγών που χρησιμοποιούνται για την εξέλιξη αυτού του είδους της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ψήφος άνοιξε τον δρόμο για διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και των κρατών-μελών της Ε.Ε., με σκοπό δημιουργίας ενός τελικού σχεδίου μέχρι το τέλος του έτους.

Η αμερικανική ανάλυση συμπλέει με τις εκκλήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μία πιο «hands off» προσέγγιση στην τεχνολογία έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η καινοτομία. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, μάλιστα, είχε αντιτεθεί σε σωρεία ευρωπαϊκών προτάσεων για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής του με στελέχη της Κομισιόν στην Σουηδία τον Μάιο.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον δίνει μεικτά σημάδια όσον αφορά την προσέγγιση προς τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης. Αν και οι ΗΠΑ είχαν αρχικά αντιδράσει σφοδρά σε οποιαδήποτε εποπτεία μέσω του AI Act το 2021, πολλά στελέχη της κυβέρνησης πια θεωρούν την επιβολή συγκεκριμένων κανόνων ως καλή ιδέα.

Σύμφωνα με το στέλεχος της BSA The Software Alliance, Άαρον Κούπερ, είναι σημαντικό πως οι κανονισμοί των χωρών για την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συμφωνούν στα βασικά, συμπεριλαμβανομένων και των ορισμών τους.

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να προωθεί το AI Act, ακόμα μελετά τρόπους για την εποπτεία των δομικών στοιχείων της τεχνολογίας. Ορισμένα κράτη ανησυχούν πως η υπερβολική εποπτεία θα περιορίσει την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.

Σημειωτέον πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσέθεσε κανονισμούς οι οποίοι ελέγχουν την τεχνολογία στενότερα μετά από το λανσάρισμα του ChatGPT πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη

Στροφή στον χρυσό μετά τον πόλεμο στο Ισραήλ – Ανακάμπτει από το χαμηλό 7μηνου

Πετρέλαιο: Σοκ στην αγορά από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ – Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές

Χρυσές λίρες: Σε χαμηλό οκταετίας οι πωλήσεις – Γιατί οι Έλληνες πάτησαν φρένο στις συναλλαγές (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ