Bloomberg

ΗΠΑ: To λόμπι των εταιρειών crypto δεν κατάφερε να αλλάξει τον προτεινόμενο νόμο φορολόγησής τους

  • newsroom


Δεν επιτεύχθηκε ομόφωνη απόφαση αλλαγής της νομοθεσίας - Τα $28 δισ. που θα αντληθουν από τη φορολόγηση των εταιρειών κρυπτονομισμάτων θα χρησιμοποιηθούν στο πακέτο αναβάθμισης των υποδομών της χώρας

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, οι λομπίστες των κρυπτονομισμάτων ήταν απροετοίμαστοι στην πρώτη νομική διαμάχη της βιομηχανίας τους που έλαβε χώρα στην Ουάσινγκτον.

Οι λομπίστες απέτυχαν στις προσπάθειές τους για την αλλαγή των κανονισμών φορολόγησης των εταιρειών κρυπτονομισμάτων. Το νομοσχέδιο που αφορά στην άρση των απαιτήσεων φορολογικών δηλώσεων για τις εταιρείες αυτές θα προχωρήσει αναλλοίωτο και αναμένεται να υπερψηφιστεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ.  Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να αντλήσουν $28 δισ εσόδων που θα χρησιμοποιηθούν για το σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών των ΗΠΑ.

Οι λομπίστες των κρυπτονομισμάτων υποστηρίζουν πως η νέα νομοθεσία θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο των επενδυτών και miners κρυπτονομισμάτων σε άλλες χώρες.

Νεότευκτο λόμπι

Αν και οι βιομηχανίες των τραπεζών, των ακινήτων και των φαρμακευτικών έχουν παντοδύναμα λόμπι στην Ουάσινγκτον, δεν ισχύει το ίδιο για τη νεότευκτη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων η οποία μόλις ξεκίνησε τις προσπάθειές της στους διαδρόμους του Κογκρέσου.

Το Bitcoin μπορεί να δημιουργήθηκε το 2009 αλλά οι γερουσιαστές δεν έχουν ακόμη τρόπο προσδιορισμού του κατά πόσο οι ψηφοφόροι τους τα χρησιμοποιούν ή βασίζονται σε αυτά.

Οι υποστηρικτές των κρύπτο αναφέρουν, από την πλευρά τους, πως η ήττα στη Γερουσία επιδεικνύει την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και περαιτέρω χρηματοδότησης έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της νέας βιομηχανίας.

Οι υποστηρικτές

Ο μέχρι πρόσφατα άγνωστος όρος του νομοσχεδίου εξέπληξε τους λομπίστες και ξεκίνησε μια γενικευμένη προσπάθεια καταπολέμησής του. Η Fight for the Future, μια nonprofit εταιρεία ψηφιακής συνηγορίας δημιούργησε ιστοσελίδα η οποία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες εκκλήσεις προς τους γερουσιαστές ενώ τα «μεγάλα ονόματα» των κρυπτονομισμάτων όπως ο CEO της Square Inc, Jack Dorsey και ο CEO της Coinbase Global Inc, Brian Armstrong υποστήριξαν την αλλαγή του όρου.

Το λόμπι των κρυπτονομισμάτων θα έχει άλλη μία ευκαιρία αλλαγής του νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία θα αποφασίσει για το νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο.

Εάν αποτύχει κι αυτή η προσπάθεια, το λόμπι μπορεί να προσπαθήσει να ασκήσει πολιτικές πιέσεις προς την αμερικανική ΑΑΔΕ (IRS) για αλλαγή της νομοθεσίας, κάτι που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Οι απροσδόκητοι σύμμαχοι και το μέλλον

Προς το παρόν, οι λομπίστες έχουν ανακαλύψει απροσδόκητους πολιτικούς συμμάχους, όπως ο Γερουσιαστής Ron Wyden του Oregon ο οποίος ζήτησε την χαλάρωση των κανονισμών για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, κάτι το οποίο αντιτίθεται στις μέχρι τώρα προτάσεις του για μεγαλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα των πολιτών από το IRS.

Οσο για τους υποστηρικτές του λόμπι, αναφέρουν πως την επόμενη φορά δε θα πιαστούν απροετοίμαστοι: «Η αποτυχία της βιομηχανίας μας οφείλεται στο ότι μέχρι τώρα απέχουμε από τα κοινά. Παρά την εκπληκτική μας προσπάθεια, η βιομηχανία πρέπει να μελετά τις νομοθετικές προτάσεις και να ελίσσεται πιο γρήγορα», ανέφερε η Michelle Bond, CEO της Association for Digital Asset Markets της Oυάσινγκτον ενώ προσέθεσε πως «ελπίζω πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση του λόμπι μας».

Διαβάστε ακόμη:

Μέσι: Μέρος του μισθού του στην Παρί θα πληρώνεται σε… κρυπτονόμισμα

Αγώνας επιβίωσης για τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες

Σε αυτή τη χώρα το χρέος των νοικοκυριών έφτασε στα… $15 τρισ. σε ένα τρίμηνο