Ο νέοι αυστηροί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αποσκοπούν στο να σταματήσουν τις πιθανές καταχρήσεις του ανταγωνισμού φαίνεται πως «χτύπησαν» και το iPad της Apple, καθώς μπήκε στον κατάλογο των προϊόντων και υπηρεσιών της Μεγάλης Τεχνολογίας.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Apple έχει έξι μήνες στη διάθεσή της για να διασφαλίσει ότι το οικοσύστημα των ταμπλετών της συμμορφώνεται με μια σειρά προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του εμβληματικού νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Το κινητό λειτουργικό σύστημα iOS της εταιρείας, το App Store και το πρόγραμμα περιήγησης Safari έχουν ήδη τεθεί στο στόχαστρο του νόμου – αλλά η Apple έχει αμφισβητήσει τον ορισμό της για ορισμένες υπηρεσίες στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, με ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος.

Η απόφαση της ΕΕ να υπαγάγει το iPad στο πεδίο εφαρμογής της DMA θα διασφαλίσει τη διατήρηση της δικαιοσύνης και του ανταγωνισμού, ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Είπε ότι παρά το γεγονός ότι δεν πληρούνται όλα τα όρια για την υπαγωγή, η έρευνα έδειξε ότι «το iPadOS αποτελεί μια σημαντική πύλη στην οποία βασίζονται πολλές εταιρείες για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους», μεταδίδει το Bloomberg.

Η απόφαση αποτελεί απώλεια για την Apple με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας, η οποία θα πρέπει να προσαρμόσει το λειτουργικό της σύστημα ώστε να ανταποκριθεί σε ένα σωρό νέες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις, μεταξύ των οποίων να επιτρέπει στους χρήστες του iPad να κατεβάζουν εφαρμογές από περιοχές πέραν των ορίων της Apple, καθώς και να μπορούν να απεγκαθιστούν εφαρμογές που είναι προεγκατεστημένες στις συσκευές.

Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει επικεντρωμένη στην παροχή υπηρεσιών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, «ενώ παράλληλα μετριάζει τους νέους κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των δεδομένων που θέτει η DMA».

Η DMA της ΕΕ πλήττει την καρδιά των επιχειρηματικών μοντέλων έξι από τις ισχυρότερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως που θεωρούνται ψηφιακοί «φύλακες». Εκτός από την Apple, η Microsoft Corp., η Meta Platforms Inc., η Google της Alphabet Inc., η Amazon.com Inc. και η ιδιοκτήτρια της TikTok ByteDance Ltd. έχουν στοχοποιηθεί για νέες υποχρεώσεις που αποσκοπούν στο να τις εμποδίσουν να καταχραστούν την κυριαρχία τους.

Σύμφωνα με τον νόμο – ο οποίος τέθηκε σε πλήρη ισχύ στις 7 Μαρτίου – είναι παράνομο για τις καθορισμένες επιχειρήσεις να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι εκείνων των ανταγωνιστών. Τους απαγορεύεται επίσης να συνδυάζουν προσωπικά δεδομένα στις διάφορες υπηρεσίες τους, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγουν από τρίτους εμπόρους για να τους ανταγωνίζονται και πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από πλατφόρμες αντιπάλων.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Μπόνους 15% στους δημοσίους υπαλλήλους που πετυχαίνουν τους στόχους

Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία – Ενα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ

ΕΨΑ: Στη SMERC του Νίκου Καραμούζη το ποσοστό της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ