Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Μεχμέτ Σιμσέκ έναν βετεράνο των αγορών ως υπουργό Οικονομικών και αυτός θεωρείται ο πιο σημαντικός διορισμός στο ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά τις εκλογές.

Το Σάββατο, ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας αναμόρφωσε μεγάλο μέρος του υπουργικού του συμβουλίου, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του ως πρόεδρος για την έναρξη μιας θητείας που επεκτείνει την εξουσία του σε μια τρίτη δεκαετία.

Η επιλογή του Σιμσέκ παραδίδει τα ηνία της οικονομίας σε έναν υποστηρικτή των συμβατικών πολιτικών και πιθανότατα σηματοδοτεί μια στροφή από τα ανορθόδοξα μέτρα του Τούρκου ηγέτη, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την έξοδο ξένων κεφαλαίων.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον διορισμό του, ο Σιμσέκ άφησε να εννοηθεί ότι θα επιστρέψει στις συμβατικές πολιτικές. «Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από την επιστροφή στην ορθολογική χάραξη πολιτικής», δήλωσε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στην Άγκυρα. «Η διαφάνεια, η προβλεψιμότητα, η συνέπεια και η συμβατότητα με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές μας αρχές».

Σε μια άλλη σημαντική επιλογή, ο Ερντογάν όρισε τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της χώρας Χακάν Φιντάν ως υπουργό Εξωτερικών για να επιβλέψει το διπλωματικό «ξεπάγωμα» με τον αραβικό κόσμο και να αναλάβει την προσέγγιση της Τουρκίας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της γειτονικής Ελλάδας, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ο Ερντογάν κέρδισε 52,2% στην επαναληπτική ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα για να εξασφαλίσει άλλη μια πενταετή θητεία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν μεταξύ των αξιωματούχων που παρέστησαν στην τελετή ορκωμοσίας του Σαββάτου στην Άγκυρα, όπως και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν.

Παρουσιάζοντας τη νέα σύνθεση των υπουργών του, ο Ερντογάν επιδιώκει να γυρίσει σελίδα σε μια τεράστια κρίση ακρίβειας, καθώς η λίρα βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι επενδυτές προσδοκούν σαφήνεια για την πορεία της οικονομίας των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το υπουργικό συμβούλιο -που αναμένεται να συνέλθει σε συνεδρίαση με τον Ερντογάν την Τρίτη- αναμένεται να εξομαλύνει την οικονομική και εξωτερική πολιτική, ενώ παράλληλα θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια να αποσπάσει από την αντιπολίτευση ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας στις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.

Ο 56 ετών Σιμσέκ είναι πρώην στρατηγικός σύμβουλος της Merrill Lynch, ο οποίος εργάστηκε ως υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός σε προηγούμενα υπουργικά συμβούλια του Ερντογάν. Ο ρόλος του θα είναι κρίσιμος για να επιτύχει ο Ερντογάν τον στόχο της αποκατάστασης του ελέγχου της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, φιλοδοξίες που εξαρτώνται από τη σταθεροποίηση της λίρας και του πληθωρισμού μετά από χρόνια ανορθόδοξων κινήσεων που έδιναν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη πάνω απ’ όλα.

Στο διπλωματικό μέτωπο, η κυβέρνηση στην Άγκυρα δέχεται επίσης πιέσεις από την Ουάσινγκτον να προχωρήσει ταχύτερα στην επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν λάβει ενδεχομένως την υποστήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου για την αγορά από την Τουρκία αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ο Ερντογάν αντικατέστησε 15 από τα 17 μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, με μόνο τους υπουργούς Τουρισμού και Υγείας να διατηρούν τις θέσεις τους. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ ορίστηκε νέος υπουργός Άμυνας, ενώ αντιπρόεδρος θα είναι ο Τσεβντέτ Γιλμάζ.

Διαβάστε ακόμα 

Πάρος: To νέο επενδυτικό hot spot των Κυκλάδων – «Τρέχουν» projects εκατομμυρίων (pics)

Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται: Τι αλλάζει για οικονομία και επιχειρήσεις

Το στρατηγικό σχέδιο του Μητσοτάκη στον δρόμο προς τη δεύτερη κάλπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ