Η CaixaBank SA και η Bankia SA της Ισπανίας διερευνούν τη δυνατότητα συγχώνευσής τους σε ένα τραπεζικό ίδρυμα που θα είναι το μεγαλύτερο της Ισπανίας, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν το κύμα συγχωνεύσεων σε μια οικονομία που έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη από την πανδημία του κορωνοϊού

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η CaixaBank τη νύχτα αναφέρει ότι εξετάζουν μια συνένωση αποκλειστικά με ανταλλαγή μετοχών, από την οποία θα προέκυπτε μια νέα τράπζα με κεφαλαιοποίηση 14 δισεκατομμύρια ευρώ (16,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι συζητήσεις είναι «προκαταρκτικές», είπε η Bankia σε δική της ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι είχε ήδη υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιο πρόταση για αξιολόγηση της συμφωνίας στο διοικητικό συμβούλιο.

Οι μετοχές και των δύο τραπεζών εκτινάχθηκαν από το πρωί, με την Bankia να κερδίζει το μεγαλύτερο άλμα της τελευταίας επταετίας.

Το πιο πιθανό είναι ότι η CaixaBank που εδρεύει στη Βαρκελώνη θα εξαγοράσει το Μαδριλένο ανταγωνιστή της, καθώς είναι τριπλάσια σε μέγεθος της Bankia, δημιουργώντας μια τράπεζα που θα αφήσει πίσω την Banco Santander SA και την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria στην εσωτερική αγορά.

Αν ευοδωθεί θα είναι η πρώτη σημαντική συμφωνία εδώ και χρόνια σε μια αγορά που κυριαρχείται από τράπεζες λιανικής που αγωνίζονται να αυξήσουν τα κέρδη σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων και οικονομικής συρρίκνωσης, και θα μπορούσε να ξανανοίξει το κεφάλαιο των τραπεζικών συγχωνεύσεων σε όλη την Ευρώπη.

Μια συνένωση της CaixaBank και της Bankia θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο δανειστή στην Ισπανία ως προς τα δάνεια, τα περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς της Citigroup Inc. Η νέα οντότητα θα έχει μερίδιο αγοράς 23% στα περιουσιακό στοιχείο, 26% στα δάνεια και 24% στις καταθέσεις, σύμφωνα με τη Citi.

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει τι θα κάνει με το μερίδιο του 61,8% που κατέχει στην Bankia από το 2012, όταν τη διέσωσε για να αποφύγει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας

Το τραπεζικό ταμείο διάσωσης της Ισπανίας, το Ισπανικό ΤΧΣ γνωστό ως Frob, θα κατέχει το 17% του νέου ομίλου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi, ενώ η Caixa θα είναι ο μεγαλύτερος μέετοχος, με περίπου το 30% των μετοχών της τράπεζας που θα προκύψει.

Το Frob “θα εξετάσει οποιαδήποτε προτεινόμενη συγχώνευση με «αντικειμενικότητα», από τη σκοπιά της βελτιστοποίησης της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων”, αναφέρει  δήλωση του ισπανικού Υπουργείου Οικονομίας.

Οι αντιδράσεις στο χρηματιστήριο

Οι μετοχές της CaixaBank έκαναν άλμα έως και 14% στην έναρξη των συνεδριάσεων στο χρηματιστήριο της, μειώνοντας τις απώλειές της φέτος στο περίπου -27%. Το άλμα της μετοχής της Bankia ήταν ακόμα μεγαλύτερο – έως και 34%.

Η Barclays εκτιμά ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση κόστους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η μεγάλη εικόνα

Οι τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη υποφέρουν από τον έντονο ανταγωνισμό αλλά και τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων στα έσοδα τους, ωστόσο λίγες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν συγχωνεύσεις ώστε να μειώσουν το κόστος τους και να αυξήσουν τα κέρδη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε να διευκολύνει τις τράπεζες να επιδιώκουν συμφωνίες συγχώνευσης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον πιεζόμενο τραπεζικό τομέα:

Ο τραπεζικός επόπτης (SSM) διευκρίνισε τον Ιούλιο ότι οι συγχωνευμένες τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν αυτόματα υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και ότι τα λογιστικά κέρδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των συγχωνευμένων ιδρυμάτων, αρκεί οι ενέργειες να κάνουν την τράπεζα πιο ασφαλή.

Το ισπανικό φόντο

Ο συνδυασμός προβλέπει ότι η CaixaBank, που έχει τις ρίζες της στην οικονομικά ισχυρή περιφέρεια της Καταλονίας, θα επέκτεινε την παρουσία της στην πρωτεύουσα Μαδρίτη με τη μεγάλη καταναλωτική και εταιρική πελατεία. Μπορεί επίσης να προσελκύσει και άλλες τράπεζες να συμμετάσχουν στο ενοποιημένο ίδρυμα.

Η τρέχουσα διοίκηση της Bankia, με επικεφαλής τον πρόεδρο Jose Ignacio Goirigolzarri, εργάστηκε σκληρά για να καθαρίσει την εικόνα της τράπεζας που έπληξε η οικονομική κρίση.

Ο πρώην πρόεδρος Ροντρίγκο Ράτο εκτίει επί του παρόντος ποινή 4 1/2 ετών σε φυλακή έξω από τη Μαδρίτη, αφού αυτός και 63 άλλοι αξιωματούχοι φόρτωσαν με 12 εκατομμύρια ευρώ ατομικών εξόδων τις εταιρικές πιστωτικές τους κάρτες.

Ισπανικό δικαστήριο διερευνά επίσης τον ρόλο του στην αρχική δημόσια προσφορά της Bankia το 2011, όπου ο ίδιος και άλλοι πρώην διευθυντές κατηγορούνται ότι παραποίησαν τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας και παρείχαν ψευδή στοιχεία στο ενημερωτικό δελτίο.