Στην πώληση περίπου του 20% της Banca Monte dei Paschi di Sena SpA προχωρά η ιταλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδίου της για την αποεπένδυση του Δημοσίου που χρειάστηκε να παρέμβει για τη διάσωση της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνει το άνοιγμα βιβλίου προσφορών για τη διάθεση περίπου 252 εκατ. μετοχών με στόχο να συγκεντρώσει τουλάχιστον 728 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα κυμανθεί, δηλαδή, στα 2,89 ευρώ ανά μετοχή.

Τη διαδικασία θα «τρέξουν» η UBS Europe και η BofA Securities σε συνεργασία και με τη Jefferies. Μάλιστα, η διάθεση των μετοχών μπορεί να γίνει σε πολλαπλά στάδια μέσω δημόσιας προσφοράς ή ειδικών διαδικασιών.

Η είδηση δεν αιφνιδίασε τους επενδυτές, δεδομένου πως οι προθέσεις της Ρώμης ήταν προ πολλού γνωστές. Μάλιστα, δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου ανέφεραν, ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου, πως η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θέλει να ανεβάσει… στροφές στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και της πώλησης κρατικών assets προκειμένου να συγκεντρώσει κι άλλο «ζεστό» χρήμα για την ενίσχυση των ταμείων.

Θυμίζουμε πως έχει προηγηθεί η πώληση του 40% της ITA Airways στην Lufthansa, ενώ στα «σκαριά» βρίσκεται και η ιδιωτικοποίηση των κρατικών σιδηροδρόμων.

Ανάμεσα στους στόχους, ψηλά βρισκόταν και η πώληση μεριδίου άνω του 15% στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου – με έτος ίδρυσης το 1472 – μετά και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της που αποδείχτηκε μεν επιτυχές για την εξυγίανση της, αλλά που κόστισε πολύ ακριβά στο ιταλικό δημόσιο, δεδομένου πως ο τελικός «λογαριασμός» έφτασε τα 18 δισ. ευρώ. Μάλιστα βάζοντας πλώρη για τη μείωση του κρατικού ποσοστού η κυβέρνηση Μελόνι προσέλαβε, τον περασμένο μήνα, ειδικούς συμβούλους προκειμένου να τη βοηθήσουν να προετοιμάσει τη διαδικασία.

Θυμίζουμε πως η ιταλική κυβέρνηση χρειάστηκε να παρέμβει για την κρατικοποίηση της τράπεζας το 2017 (το πρώτο πακέτο στήριξης είχε χορηγηθεί ήδη από το 2009), προκειμένου να τη σώσει από την κατάρρευση, με αποτέλεσμα να βρεθεί να κατέχει το 64% των μετοχών της. Έκτοτε η διάθεση του μεριδίου της ήταν ψηλά στους στόχους της Ρώμης, όμως καμία απόπειρα δεν καρποφόρησε.

Η πλέον ελπιδοφόρα έγινε δύο χρόνια πριν, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση δοκίμασε, αλλά απέτυχε τελικά να δρομολογήσει τη συγχώνευση της Monte Paschi με την UniCredit SpA.

Σημειωτέον πως η αποχώρηση του ιταλικού δημοσίου από τον έλεγχο της τράπεζας αποτελεί πάγια απαίτηση και της Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης

Βασίλης Ψάλτης: «Παράθυρο στον κόσμο η συμφωνία Αlpha Bank – UniCredit για εμάς και τους πελάτες μας»

Ebury: Το δολάριο συρρικνώνεται ενώ οι αγορές πανηγυρίζουν την ήπια έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

ΤτΕ: Σημαντική μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών χάρη στον τουρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ