Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να καταβάλει 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τον διακανονισμό των αγωγών μετά τις καταγγελίες πως η βρεφική πούδρα της εταιρείας και άλλα προϊόντα ταλκ συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προϊόντων προσωπικής περιποίησης στον κόσμο ελπίζει να διευθετήσει τις καταγγελίες περίπου 60.000 εναγόντων και να χρηματοδοτήσει ένα καταπίστευμα που έχει συσταθεί στο αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο στο Τρέντον του Νιου Τζέρσεϊ, προκειμένου να καλύψει μελλοντικές αξιώσεις, ανέφερε η εταιρεία την Τρίτη. Η J&J έχει ήδη αποσύρει από την αγορά τη βρεφική της πούδρα με βάση το ταλκ και άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του Shower to Shower.

Η μονάδα LTL Management της J&J κατέθεσε νέα αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ για να παράσχει τη βάση για το καταπίστευμα, το οποίο περιγράφει τους όρους για τη διευθέτηση της δεκαετούς δικαστικής διαμάχης. Μια προηγούμενη κατάθεση, η οποία δεν περιελάμβανε διακανονισμό, απορρίφθηκε τον Ιανουάριο, αφού το εφετείο έκρινε ότι η J&J έκανε λάθος που χρησιμοποίησε την πτώχευση για να εμποδίσει τους ενόρκους να εξετάσουν τις αγωγές και να αποφασίσουν για τις αποζημιώσεις. Η J&J επιδιώκει να προχωρήσει ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης της LTL που να καλύπτει το σύνολο της ευθύνης για το ταλκ.

«Η επίλυση αυτού του θέματος μέσω του προτεινόμενου σχεδίου αναδιοργάνωσης είναι τόσο πιο δίκαιη όσο και πιο αποτελεσματική, επιτρέπει στους ενάγοντες να αποζημιωθούν εγκαίρως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Έρικ Χάας, επικεφαλής της J&J για τις δικαστικές υποθέσεις διεθνώς. Τα χρήματα του διακανονισμού θα καταβληθούν σε διάστημα 25 ετών.

«Η εταιρεία συνεχίζει να πιστεύει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί και στερούνται επιστημονικής αξίας», δήλωσε ο Χαας

Οι μετοχές της J&J ανέβηκαν έως και 3% στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο των αμερικανικών αγορών.

Εάν αρκετά θύματα συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στη συμφωνία, η J&J θα απαλλαγεί από τη νομική διαδικασία αξιώσεων για καρκίνο που συνδέονται με παιδική πούδρα και άλλα προϊόντα με αμίαντο. Οι ένορκοι αποφάνθηκαν εναντίον της εταιρείας σε σχεδόν δώδεκα τέτοιες αγωγές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών – συμπεριλαμβανομένης μιας που ασκήθηκε έφεση στοΑνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ – προτού η J&J αναγκαστεί να καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα 20 γυναικών, η υπόθεση των οποίων έφτασε σε δίκη το 2018.

Γυναίκες και άνδρες κατήγγειλαμ ότο η την παιδική πούδρα, που κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και 129 χρόνια για την πρόκληση καρκίνου των ωοθηκών και μεσοθηλιώματος, ενός καρκίνου που συνδέεται ειδικά με την έκθεση στον αμίαντο. Τα θύματα ισχυρίζονται ότι τα εσωτερικά έγγραφα της J&J που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 δείχνουν εργαζόμενους να προειδοποιούν τους ανωτέρους τους για ίχνη αμιάντου που βρέθηκαν στο ταλκ που περιλαμβάνεται στην παιδική πούδρα. Τα θύματα ισχυρίζονται ότι τα στελέχη της J&J θα έπρεπε να είχαν προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους για την υγεία από τις πούδρες.

«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος διακανονισμός για την ευθύνη προϊόντων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ έπειτα από αίτηση πτώχευσης», δήλωσε ο Μίκαλ Ουάτς, ένας από τους δικηγόρους των εναγόντων που διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία με την J&J. «Δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε στους πελάτες μας αποζημίωση και αυτός ο διακανονισμός είναι το αποκορύφωμα πάνω από μια δεκαετία αγώνων για δικαιοσύνη».

Η J&J υποστηρίζει ότι οι εν λόγω υποθέσεις αποτελούν οικονομική απειλή για την εταιρεία, παρά την κεφαλαιοποίησή της που υπερβαίνει τα 478 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ένορκοι θα μπορούσαν επανειλημμένα να πλήξουν την J&J με ετυμηγορίες πολλών δισεκατομμυρίων που απειλούν τα οικονομικά της, υποστηρίζουν οι δικηγόροι της. Η εταιρεία έχει επίσης δεχθεί ισχυρό πλήγμα στη φήμη της λόγω των ευρημάτων για το ταλκ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η J&J συμφώνησε να καταβάλει 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίλυση τρεχουσών και μελλοντικών υποθέσεων, να παράσχει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τρέχουσες και μελλοντικές υποθέσεις μεσοθηλιώματος και να πληρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε κράτη που έχουν μηνύσει την J&J επειδή δεν προειδοποίησε τους καταναλωτές για τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τις πούδρες της με βάση το ταλκ ή απείλησε να υποβάλει μήνυση, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο, ο αμερικανικός κολοσσός είχε ανακοινώσει πως θα σταματήσει να παράγει και να πουλάει ένα από τα πιο δημοφιλή της προϊόντας στην πούδρα ταλκ, σε όλο τον κόσμο, από το 2023.
Η ανακοίνωση έρχεται πάνω από δυο χρόνια μετά την παύση πώλησης του προϊόντος στις ΗΠΑ, με φόντο τις δεκάδες χιλιάδες μηνύσεις και καταγγελίες που έχει δεχθεί. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο προϊόν συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου στις ωοθήκες.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσιονομικός «χώρος» έως 1 δισ. κάθε χρόνο για παροχές αν εξασφαλισθεί η επενδυτική βαθμίδα

Η περίπτωση Ραγκούση, ο γάμος Στασινόπουλου-Καντώνια, ο έφεδρος Τσαμάζ και οι νέοι στόχοι της Intrakat

Τουρισμός: «Δυνατό» ξεκίνημα το 2023 από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού – Η περίπτωση του Καναδά