Η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία του μπλοκ συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο.  O δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global κατέδειξε συρρίκνωση για τέταρτο συναπτό μήνα στις 47,1 μονάδες. Αν και πρόκειται για ελαφρά βελτίωση σε σχέση με τον Αύγουστο, η μέτρηση είναι σαφώς κάτω από το επίπεδο του 50 που υποδηλώνει συρρίκνωση. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση στο 46,5.

“Αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο”, δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου. “Η πρόβλεψή μας για το τώρα, η οποία ενσωματώνει τους δείκτες PMI, δείχνει πτώση 0,4% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο”.

Παρά το γεγονός ότι απέφυγε την ύφεση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η περιοχή του ευρώ πασχίζει υπό το βάρος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, της αύξησης του κόστους δανεισμού και της μειωμένης ζήτησης σε εξαγωγικές αγορές όπως η Κίνα. Ενώ υπάρχει συμφωνία ότι το νομισματικό μπλοκ περνάει μια δύσκολη περίοδο, οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να βλέπουν ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι στάσιμο -και όχι συρρίκνωση- και η συναίνεση των οικονομολόγων είναι για ανάπτυξη 0,1%.

Σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global, ο τομέας των υπηρεσιών στη Γερμανία συρρικνώθηκε μόνο οριακά τον Σεπτέμβριο Αντιθέτως, ο τομέας της μεταποίησης, ο οποίος κινείται πτωτικά εδώ και καιρό λόγω της επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, επιβάρυνε συνολικά τον δείκτη της ιδιωτικής δραστηριότητας.

Oπως σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, «τα πράγματα δεν επιδεινώνονται τόσο γρήγορα όσο προηγουμένως, καθώς η πτώση των νέων παραγγελιών επιβραδύνεται». Επίσης, τόνισε, η συρρίκνωση της κατανάλωσης δεν είναι πια τόσο μεγάλη.

«Η γαλλική οικονομία κατευθύνεται προς θολά νερά», δήλωσε ο Νόρμαν Λίμπκε οικονομολόγος στην εμπορική τράπεζα του Αμβούργου. «Πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2024 θα είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», τόνισε και σημείωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Και στη Γαλλία, ο κλάδος των υπηρεσιών και της μεταποίησης σημείωσαν σημαντική κάμψη, φέρνοντας τον σύνθετο δείκτη PMI στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Η ζήτηση ήταν ασθενής και στους δύο τομείς, ενώ επιδεινώθηκαν αισθητά και οι προσδοκίες για το επόμενο 12μηνο.

 

Διαβάστε ακόμη

Τα φθινοπωρινά γκάλοπ, η Αθήνα και οι περιφέρειες, ο Stefanos η λάσπη και το ξεμάλλιασμα, οι στενοχώριες για τα bonus και οι μετοχές των τραπεζών 

Έρχεται το νέο «λαϊκό» τιμολόγιο ρεύματος με διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου

Αυτή είναι η προσωπική μας υπερδύναμη για τη μνήμη, την καρδιά και την τεστοστερόνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ