Η έρευνα που ξεκίνησε η Αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας για τη θέση Ryanair Holdings στην αγορά της χώρας οδηγεί σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση Μελόνι και του ιρλανδικού αερομεταφορέα χαμηλού κόστους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Αντικείμενο της έρευνας είναι η δεσπόζουσα θέση της Ryanair σε τουριστικές υπηρεσίες, όπως ενοικιάσεις αυτοκινήτων και κρατήσεις ξενοδοχείων, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εποπτικής αρχής, φέρεται να ζημιώνει όχι μόνο τα ταξιδιωτικά γραφεία αλλά και τους καταναλωτές.

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω διαμάχης μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ryanair μετά και το διάταγμα που αποσκοπούσε στον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμών για τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού προς τα νησιά της Ιταλίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, κατήγγειλε το προτεινόμενο ανώτατο όριο ως παράνομο και απείλησε να μειώσει τις πτήσεις σε δημοφιλή δρομολόγια εσωτερικού σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή του μέτρου.

Η αεροπορική εταιρεία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής σχετικά με την έρευνα της ιταλικής Αρχής.

Ενώ η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να τροποποιήσει το μέτρο για το πλαφόν τιμών, έχει παραχωρήσει στην αρχή ανταγωνισμού την εποπτεία των αεροπορικών εταιρειών. Η τελευταία έρευνα, η οποία ξεκίνησε έπειτα από αναφορές προς την αρχή τον Μάιο, μεταφέρει το επίκεντρο από τον καθορισμό των τιμών των εισιτηρίων στις παρεπόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες.

Η εποπτική αρχή ισχυρίζεται ότι «η συμπεριφορά της Ryanair επιδιώκει να περιορίσει την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων από τα ταξιδιωτικά γραφεία, που αποτελεί συνήθως το αρχικό βήμα για τον προγραμματισμό των διακοπών και ένα κρίσιμο βήμα για την πώληση πρόσθετων υπηρεσιών».

«Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο για τα ταξιδιωτικά γραφεία όσο και για τους τελικούς καταναλωτές, οδηγώντας σε επιδείνωση των συνθηκών», ανέφερε η Αρχή με ανακοίνωσή της.

Διαβάστε ακόμη

J.P. Morgan και Citi αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες (πίνακας)

ΙΟΒΕ: Βιομηχανία και λιανικό εμπόριο ενισχύουν το οικονομικό κλίμα

Αυτοκίνητα: «Άλμα» 21% των πωλήσεων στην ΕΕ – Ποια οχήματα προτιμούν οι Ευρωπαίοι (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ