Αναθεωρούν τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών οι αμερικανικές J.P. Morgan και Citi,  επισημαίνοντας  την αύξηση των κερδών που δίνει ώθηση στις τραπεζικές μετοχές.

J.P. Morgan διατηρεί τις overweight συστάσεις (αγορά) και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες με μέσο όρο ανόδου 55%.

Η Eurobank, για την οποία βλέπει 51% ανοδικό περιθώριο, ξεχωρίζει, λόγω ισχυρότερης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, αντίστοιχων θετικών προοπτικών λόγω κεφαλαιακής θέσης και αύξησης κερδών ανά μετοχή από εξαγορές και συγχωνεύσεις οι οποίες δεν έχουν ενσωματωθεί στη χρηματιστηριακή τιμή της. Στην Εθνική Τράπεζα βλέπει 47% ανοδικό περιθώριο για τον ανώτερο ισολογισμό της, ενώ χαρακτηρίζει ως value plays τις επιλογές των Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank (με 62% και 64% ανοδικό περιθώριο αντίστοιχα).

Οι νέες τιμές στόχοι για τις τράπεζες είναι για την Alpha Bank 2,20 ευρώ από 2 ευρώ πριν, για τη Eurobank σε 2,25 ευρώ από 1,90 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα σε 8,10 ευρώ από 7,30 ευρώ και τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς 4,65 ευρώ από 3,90 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Η πρόσφατη υποχώρηση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αντανακλά την αποκόμιση κερδών μετά από μια ισχυρή ετήσια επίδοση (δείκτης των ελληνικών τραπεζών +48% έναντι 13% / 18% για τις τράπεζες των δεικτών SX7P / CEEMEA Banks), καθώς και τα πρόσφατα αρνητικά πρωτοσέλιδα, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Η JPM εκτιμά ότι το consensus των αναλυτών εξακολουθεί να μην αντικατοπτρίζει πλήρως την πορεία των ελληνικών τραπεζών και υποεκτιμά τις μελλοντικές επιδόσεις του κλάδου σε επίπεδο εσόδων, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της αύξησης των δανείων, τους χαμηλούς δείκτες χορηγήσεων ως προς τις καταθέσεις αλλά και τον περιορισμένο οριακό ανταγωνισμό. Η ίδια είναι πάνω από το consensus κατά 3% / 9% / 8% στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) την περίοδο 2023-2025 και σε συνδυασμό με την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου, εκτιμά ότι οι τράπεζες θα παραγάγουν 10,6% μέσο όρο  ROTE το 2025.

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως των 4,5 -5,5 φορών σε όρους P/E και 0,45-0,7 φορές σε όρους Ρ/TBV το 2024. Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν αύξηση 59% σε ετήσια βάση του NII το α’ εξάμηνο λόγω της ταχείας μετακύλισης των υψηλότερων επιτοκίων στην πλευρά του ενεργητικού (μετακύλιση δανείων 70%-80%) και περιορισμένη ανατιμολόγηση του παθητικού (beta καταθέσεων 13%), οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος του 65%/30% στις αναβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) για το 2023E-2024. Ο κύκλος των κερδών με γνώμονα το NII πιθανότατα θα επιβραδυνθεί από εδώ και πέρα (εκτίμηση JPM για το NII +0%/-5% για το 2024/25), αλλά οι προσδοκίες του consensus εξακολουθούν να είναι χαμηλές λαμβάνοντας υπόψη τα διαρθρωτικά θεμέλια του τομέα.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν έκθεση σε δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες (1,7% των συνολικών δανείων) και έχουν παγώσει τις αποπληρωμές δανείων, τους πλειστηριασμούς και άλλες νομικές διαδικασίες για φέτος και ανακοίνωσαν επίσης μια εφάπαξ πληρωμή-δωρεά ύψους 50 εκατ. ευρώ προς τον πληγέντα πληθυσμό. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Ο συνολικός αντίκτυπος φαίνεται να περιορίζεται προς το παρόν, αλλά αντανακλώντας τους κινδύνους επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού, η JPM αυξάνει την εκτίμησή της για το 2023-2025 σε CoR για 80 μ.β. κατά μέσο όρο (έναντι περίπου 60 μ.β. κανονικοποιημένων προβλέψεων).

Citi: Παραμένει η θετική στάση μας για τις ελληνικές τράπεζες

H Citi επαναλαμβάνει τη θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι ανοδικές αναθεωρήσεις των κερδών ωθούν ανοδικά τις τιμές-στόχους.

Για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνεται η τιμή στόχος, ενώ μένει αμετάβλητη η τιμή στόχος για την Alpha Bank. H Citi επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς αλλά και την Alpha Bank. Οι ανοδικές αναθεωρήσεις των κερδών οδηγούν την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 7,60 ευρώ από 7,30 ευρώ προηγουμένως, ενώ η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνεται στα 4,15 ευρώ από 4 ευρώ. H τιμή στόχος για την Alpha Bank παραμένει αμετάβλητη στα 2 ευρώ. 

Διαβάστε ακόμη

Στην πόρτα της εξόδου το ΤΧΣ από τις τράπεζες – Το αίτημα της Eurobank και οι επόμενες κινήσεις

«Ξεπάγωμα» στις τριετίες: 900.000 εργαζόμενοι θα έχουν αυξήσεις μισθών (vid)

«Πράσινα» γίνονται τα ξενοδοχεία της Αθήνας: Συλλογή 1.000 τόνων βιοαποβλήτων σε 54 μονάδες 4* και 5*

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ