Ήπια άνοδος στο οικονομικό κλίμα της χώρας τον Αύγουστο λόγω της βελτίωσης σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 111,7 μονάδες, έναντι 111,0 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 100,7 μονάδων ένα έτος πριν. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ενίσχυσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο, με τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες να υποχωρούν ήπια.

Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στις -35,4 μονάδες (από -28,6 μον. τον προηγούμενο μήνα), σε υψηλότερα, ωστόσο, επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-54,2 μονάδες).

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ διαπιστώνει ότι η ανανέωση της κυβερνητικής θητείας φαίνεται να έχει περιορίσει τις αβεβαιότητες, καθώς οδηγεί σε σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια, στοιχείο που σε έναν βαθμό έχει ήδη φανεί και από την πορεία στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις, το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 6,2% τον Ιούλιο με την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης να διευρύνεται σε 123 μονάδες βάσης, από 96 μ.β. τον Ιούνιο.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 106,4 μονάδες (από 104,6 μον. τον Ιούλιο), σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (99,5 μον.), λόγω μείωσης των αποθεμάτων.

Ωστόσο, στους επιμέρους δείκτες, παρατηρείται επιδείνωση του αρνητικού ισοζυγίου για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση και υποχώρηση του ισοζυγίου για τα αποθέματα, ενώ παραμένουν οι σημαντικές εγχώριες προκλήσεις σε πολλά μέτωπα της οικονομίας, με τις εισαγόμενες κρίσεις και διαταραχές στο ευρωπαϊκό κυρίως περιβάλλον να μην μπορούν να αποκλειστούν.

Το ισοζύγιο των προβλέψεων των βιομηχάνων για τις τιμές είναι αρνητικό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι οι τιμές θα αποκλιμακωθούν, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις.

Διαβάστε ακόμη

M. Ρήγας στο East Med Gas Forum: Από τους Big Oil, στους Big Carbon

Aπεργία αύριο για το εργασιακό νομοσχέδιο – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Ίρις Εκτυπώσεις: Νέο σφυρί τον Νοέμβριο με την τιμή στα 8,4 εκατ. ευρώ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ