Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ανακοίνωσε πως η ομάδα της έχει θέσει το Metaverse και την Τεχνητή Νοημοσύνη στο στόχαστρό της, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε περιπτώσεις δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει να μελετούν τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και των προγραμμάτων τύπου ChatGPT στην ευρύτερη αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, «πρέπει να προετοιμαστούμε για τις αλλαγές τις οποίες θα επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη και το Metaverse, αφού οι νομοθετικές μας αποφάσεις παίρνουν πάντα κάποιο χρόνο για να εφαρμοστούν».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βεστάγκερ έχει στοχοποιήσει τη Silicon Valley. Στο παρελθόν, έχει επιβάλλει πρόστιμα δισεκατομμυρίων σε εταιρείες όπως η Google, ενώ ηγείται και των προσπαθειών για τη δημιουργία και εφαρμογή νέων νομοθεσιών οι οποίες περιορίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις Big Tech.

H δημιουργία αυτή νέου ρυθμιστικού πλαισίου για το Metaverse και την Τεχνητή Νοημοσύνη ενδέχεται να θέσει τα θεμέλια για την νομοθεσία την οποία θα συστήσει ο διάδοχός της μετά το τέλος της θητείας της το 2024.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι αποφάσεις τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών για την εξαγορά της Activision Blizzard Inc. από τη Microsoft ύψους $69 δισ. αναμένονται στα τέλη Απριλίου.

«Η Κομισιόν και οι υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο πρέπει να συνεργαστούν στενά έτσι ώστε να διαμοιραστούν πληροφορίες και να βελτιώσουν τόσο τη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσο και τα αποτελέσματα αυτών στην αγορά», υπογράμμισε η Βεστάγκερ.

Διαβάστε ακόμα

Επιτόκια καταθέσεων: Παραμένουν χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη – Τα νέα προϊόντα και τα «ψιλά» γράμματα (πίνακες + γράφημα)

Ροζέρ Ζανιέ: Ο ανήσυχος entrepreneur και το ροζέ «διαμάντι» της Προβηγκίας (pics)

Γιώργος Προκοπίου: Στα χέρια του -και επίσημα- τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά