Την απόσταση έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες «πέρασαν» χωρίς καθυστέρηση τις αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα επιτόκια καταθέσεων, επιχειρούν να καλύψουν οι εγχώριες τράπεζες, αυξάνοντας – έστω και με αργούς ρυθμούς – τις αποδόσεις στις προθεσμιακές, με το λανσάρισμα νέων προιόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο κατά 13 μονάδες βάσης – στο 0,46% από 0,33% τον Δεκέμβριο του 2022. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι αποκλίσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη παραμένουν σημαντικές. Ενδεικτικά, οι καταθέτες στη Γαλλία ανταμείβονται σήμερα με επιτόκιο 2,34% (έναντι 2,13% τον περασμένο Δεκέμβριο), ενώ αποδόσεις της τάξεως άνω του 2% απολαμβάνουν εξίσου όσοι «κλειδώνουν» τα χρήματά τους στις τράπεζες σε Ιταλία, Σλοβακία, Βέλγιο και Ολλανδία. Τα μοναδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων από τα ελληνικά είναι αυτά σε Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο, Σλοβενία και Κροατία.

Δεδομένου δε, ότι το επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 στο 5,36%, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,24 εκατοστιαίες μονάδες. Κοινώς, το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων που επιβάλλουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες και στους τόκους που προσφέρουν στους καταθέτες ολοένα και διευρύνεται, γεγονός που δικαιολογεί τις αντιδράσεις από πλευράς, τόσο των πελατών τους, όσο και πολιτικών ή άλλων φορέων που ζητούν μία πιο γρήγορη αναπροσαρμογή της πολιτικής τους.

ΧΩΡΕΣ

Επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων (Ιανουάριος 2022)

Γαλλία

2,34%

Ιταλία

2,08%

Σλοβακία

2,08%

Ολλανδία

2,03%

Βέλγιο

2,01%

Φινλανδία

1,95%

Αυστρία

1,9%

Εσθονία

1,84%

Λουξεμβούργο

1,8%

Γερμανία

1,68%

Μάλτα

1,61%

Λιθουανία

0,89%

Λετονία

0,81%

Ιρλανδία

0,66%

Ελλάδα

0,46%

Πορτογαλία

0,43%

Ισπανία

0,37%

Κύπρος

0,24%

Σλοβενία

0,24%

Κροατία

0,14%

ΕΕ

1,53%

Τα νέα προϊόντα  

Ήδη, πάντως, οι τράπεζες λάνσαραν το αμέσως προηγούμενο διάστημα νέα προϊόντα που υπόσχονται αφενός, υψηλότερες αποδόσεις στο τέλος της επένδυσης και αφετέρου, ετήσιο μέρισμα. Όπως, ωστόσο, υπογραμμίζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δώσουν βάση στα «ψιλά» γράμματα των επίμαχων προϊόντων που αφορούν στα εξής:

  • Κλιμακούμενο επιτόκιο. Έστω ότι ένα προιόν δίνει επιτόκιο 2,5% με 3%. Αυτό, ωστόσο, που οφείλουν να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι πως το συγκεκριμένο επιτόκιο πληρώνεται από την τράπεζα στο τέλος της περιόδου διάρκειας της προθεσμιακής κατάθεσης. Τα επιτόκια, δηλαδή, που προσφέρονται αρχικά ξεκινούν από σαφώς χαμηλότερη βάση.
  • Ποσό κατάθεσης: Μπορεί το αρχικό ποσό μιας κατάθεσης να ξεκινά από μερικά χιλιάδες ευρώ – για παράδειγμα, 10.000 ευρώ – εντούτοις είναι προφανές πως τα υψηλά επιτόκια δίνονται στους μεγαλοκαταθέτες και συγκεκριμένα σε όσους προτίθενται να «κλειδώσουν» από 200.000 ευρώ και άνω. Η πλειονότητα των Ελλήνων, ωστόσο, διαθέτει έως 5.000 ευρώ στις τράπεζες, γεγονός που σημαίνει ότι, ακόμη και εάν κάποιος αποφασίσει να «κλειδώσει» τα χρήματά του το όφελος θα είναι μικρότερο εν συγκρίσει με εκείνον που έχει μεγαλύτερη οικονομική άνεση.
  • Ετήσιο μέρισμα: Τα νέα προιόντα των τραπεζών (σ.σ. αμοιβαία κεφάλαια ομολογιών τακτής λήξης) υπόσχονται ετήσιο μέρισμα που ενδέχεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 3%. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι εγγυημένο, με τον αποταμιευτή να καλείται να αποφασίσει εάν θα αναλάβει το ρίσκο.

Ο «χάρτης» των προθεσμιακών

Προθεσμιακές καταθέσεις, ύψους σχεδόν 33 δισ. ευρώ, διαχειρίζονταν τον περασμένο Ιανουάριο οι τράπεζες, με την πλειονότητα αυτών να είναι διάρκειας ενός έτους.

Το τελευταίο διάστημα, όπως έγραψε το newmoney, παρατηρείται μία αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από πλευράς κυρίως παλαιών πελατών των τραπεζών, οι οποίοι – μετά και τις σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια – εξετάζουν εκ νέο το ενδεχόμενο να «κλειδώσουν» μέρος των χρημάτων τους. Οι όποιες εισροές, ωστόσο, παραμένουν συγκρατημένες, γεγονός που οφείλεται και στο γενικότερο οικονομικο-πολιτικό κλίμα που λειτουργεί ανασταλτικά για τη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και η ΕΚΤ αποφάσισε να αλλάξει την επιτοκιακή της πολιτική, οι προθεσμιακές καταθέσεις «άγγιζαν» τα 29,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μία αύξηση πέριξ του 10% σε σχέση με σήμερα.

Τη «στροφή» από το απλό ταμιευτήριο μαρτυρούν, άλλωστε και τα σχετικά στοιχεία της ΤτΕ, βάσει των οποίων τον Γενάρη υπήρξαν διαρροές, τόσο προς τους λογαριασμούς προθεσμίας, όσο και στα αμοιβαία κεφάλαια. Ενδεικτικά, τα συνολικά υπόλοιπα των λογαριασμών πρώτης ζήτησης (όπως είναι το ταμιευτήριο) υπέστησαν απώλειες κατά 2,42 δισ. ευρώ και μειώθηκαν στα 112,5 δισ. ευρώ από 114,9 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Εξ αυτών, περίπου ένα δισ. ευρώ διοχετεύθηκε στις καταθέσεις προθεσμίας, ενώ σημαντικό μερίδιο κέρδισαν και τα αμοιβαία κεφάλαια.

ΕΤΗ

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ (εκατ. ευρώ)

ΕΩΣ 1 ΕΤΟΣ

ΠΑΝΩ ΑΠΌ 1 ΚΑΙ ΕΩΣ 2 ΕΤΗ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΕΤΗ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

32.906

29.938

1.502

1.465

Διαβάστε ακόμη 

Market Pass: Aπό το απόγευμα έως τη Δευτέρα οι πρώτες πληρωμές 

Τεό Νιάρχος: Οι business του «χρυσού» γόνου με την τέχνη και τον κινηματογράφο (pic) 

Τράπεζες: Αλλαγή στρατηγικής για τις διεθνείς δραστηριότητες – Οι βασικές αγορές και οι ευκαιρίες επέκτασης